• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Το… μενού στη Φρανκφούρτη: Προοπτικές τραπεζών, οικονομία και επενδύσεις

08:47 - 16 Ιαν 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η προετοιμασία των ελληνικών τραπεζών για τα stress tests μπήκε στην τελική ευθεία, με τη συνάντηση που είχαν στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα οι Έλληνες τραπεζίτες με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ και τους συνεργάτες τους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι Έλληνες τραπεζίτες παρουσίασαν την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2017.

Παρουσίασαν επίσης τον περαιτέρω σχεδιασμό των τραπεζών, ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ δεσμεύθηκαν για τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα.

Η ΕΕΤ επισημαίνει παράλληλα ότι στις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις και οδηγίες με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τη συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Εκτός, όμως, από τη συνάντηση στην ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη πραγματοποιήθηκε και ένα πολύ σημαντικό γεύμα εργασίας, στα γραφεία της Bundesbank, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

Στο γεύμα ήταν προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των Κεντρικών Τραπεζών Γερμανίας και Ελλάδας, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα και υψηλόβαθμα στελέχη των εμπορικών τραπεζών και της επιχειρηματικής κοινότητας των δυο κρατών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπήθηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καθώς επίσης από την ΕΕΤ και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ και Πρόεδρο της Eurobank Ergasias Νικόλαο Καραμούζη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Ergasias Φωκίωνα Καραβία, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank Σπύρο Φιλάρετο. Εκ μέρους του ΣΕΒ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Θεόδωρος Φέσσας, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίος καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Μιχάλης Στασινόπουλος. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου Γιάννη Ρέτσο, και τον Ευτύχιο Βασιλάκη, Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με την ΕΕΤ, στο γεύμα τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά.

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στο γεύμα συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών. 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 16 Ιαν 2018
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman