• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Moody's: «Ανάσα» για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

08:55 - 21 Μαϊ 2020 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η αυξημένη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μετριάσει τις πιέσεις στην κερδοφορία από την πανδημία, σημειώνει η Moody's σε σχετική ανάλυση.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, ο κορονοϊος περιορίζει τις δυνατότητες για ευκαιρίες χρηματοδότησης, διαβρώνει τις προμήθειες, οδηγεί σε μικρότερα κέρδη από το trading και δημιουργεί δυνητικές ζημιές στις επενδύσεις.

Στις 14 Μαϊου, η ΤτΕ δημοσιοποίησε στοιχεία για τον Απρίλιο τα οποία έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ από την αρχή της χρονιάς. Τα προγράμματα της ΕΚΤ προσφέρουν φθηνή χρηματοδότηση σε όλες τις ευρωτράπεζες, αλλά τον Απρίλιο η κεντρική τράπεζα επέτρεψε να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρότι δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα.

Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο ή περίπου 8% του συνολικού ενεργητικού, από 12,4 δισ. το Μάρτιο και 8,1 δισ. ευρώ ή 3% του ενεργητικού τον Δεκέμβριο του 2019. Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σημειώνει η Moody’s, επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν την χρηματοδότηση από τα LTRO, η οποία προσφέρεται με επιτόκιο -0,5% για τις εμπορικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η αυξημένη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ συνοδεύτηκε από μείωση της χρηματοδότησης μέσω repos στη διατραπεζική, η οποία ήταν περίπου 13,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 για τις έξι τράπεζες που παρακολουθεί ο οίκος (οι τέσσερις συστημικές, η Attica και η Παγκρήτια).

Το κόστος χρηματοδότησης μέσω repos αυξήθηκε γιατί διευρύνθηκε το spread λόγω πανδημίας. Το κόστος των LTROs (-0,5%) σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων σε περίπου 145 δισ. το Μάρτιο με κόστος οριακά υψηλότερο του 0,3% θα στηρίξει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, εκτιμά ο οίκος.

Η Moody’s βλέπει ύφεση πάνω από 5% φέτος, μετά το σχεδόν δίμηνο lockdown και τις πιέσεις στον τουρισμό που προσφέρει περίπου το 12% του ΑΕΠ. Έτσι, περιμένει η κερδοφορία του κλάδου να πιεστεί.

Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο και τα περιθώρια των τραπεζών θα παραμείνουν πιεσμένα από τη μείωση των δανείων και τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο η Moody’s θεωρεί ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να εισπράττει τόκους παρά τα μέτρα ελάφρυνσης των δανειοληπτών από την κυβέρνηση η οποία πάγωσε τις πληρωμές δόσεων κεφαλαίου.

Το γεγονός ότι παραμένουν υψηλές οι ανάγκες για προβλέψεις έναντι δανείων θα βαρύνει επίσης στην κερδοφορία, αν και οι κινήσεις των αρχών επέτρεψαν στον κλάδο να μην κατηγοριοποιήσει τα δάνεια που επηρεάστηκαν λόγω πανδημίας ως NPEs.

Η πλήρης εξόφληση του ELA, το Μάρτιο του 2019, συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του κόστος χρηματοδότησης. Με τις καταθέσεις να επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια, το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας του κλάδου βελτιώθηκε σημαντικά. Δεν περιμένουμε μεγάλη μείωση των καταθέσεων φέτος, καταλήγει η Moody’s, καθώς μια μείωση των εταιρικών, λόγω της κρίσης θα αντισταθμιστεί από διεύρυνση των καταθέσεων λιανικής λόγω της πεσμένης κατανάλωσης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:07 - 21 Μαϊ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman