• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Αναμένεται σημαντική κάλυψη του «πράσινου» ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

07:30 - 16 Οκτ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι πληροφορίες του Reporter αναφέρουν ότι θα υπάρχει σημαντική κάλυψη τόσο από τα εγχώρια όσο και από τα διεθνή funds, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές.

Η δημόσια προσφορά για το «πράσινο ομόλογο» ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019. Η διάρκεια του ομολόγου είναι 7ετής και δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης εξόφλησής του.

Η έκδοση υλοποιείται μέσω δημόσιας προσφοράς και μέχρι το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η έκδοση έως 150.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών με το ελάχιστο ποσό έγγραφής να καθορίζεται στα 1.000 ευρώ.

Στο 2,6-2,9% προσδιορίζεται το εύρος απόδοσης του ομολόγου

Το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, είναι το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο (certified climate bond) που εκδίδεται στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative. 
 
Που θα διατεθούν τα κεφάλαια
 
Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για να αποπληρώσει πλήρως τον βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό της, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το δάνειο που είχε λάβει το 2017 για την αποπληρωμή του τότε κοινού ομολογιακού δανείου. Επιπλέον, ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για να εξοφληθεί βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός που αξιοποιήθηκε για να αποπληρωθεί μέρος του τιμήματος που δόθηκε για την εξαγορά του αιολικού πάρκου Μπέαρκατ 1 στο Τέξας των ΗΠΑ. Επίσης, μέρος των κεφαλαίων αυτών θα δαπανηθεί για την κατασκευή 14 νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 218 MW.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία μέσα στο 2019 έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Εύβοιας, με την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 121 MW. Το έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Παράλληλα, μέσω των πρόσφατων διαγωνισμών, η Τέρνα Ενεργειακή εξασφάλισε επιπλέον έργα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου θα κατασκευαστούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων αυτών ξεπερνά τα 104 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά εντός της διετίας 2021 – 2022.

Πως καθορίζεται το επιτόκιο

Ο προσδιορισμός της τιμής διάθεσης, της απόδοσης και του επιτοκίου των Ομολογιών, θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους. Το Βιβλίο Προσφορών θα διενεργηθεί μέσω διαδικασίας Η.ΒΙ.Π., στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά Ειδικοί Επενδυτές.

Oι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν και το Επιτόκιο και την Τιμή Διάθεσης που εξάγουν την τελική απόδοση. Το Επιτόκιο δύναται να ισούται με την τελική απόδοση ή να υπολείπεται αυτής, έως 25 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας. 

Η διαδικασία κατανομής

Μετά τον προσδιορισμό της τελικής απόδοσης, του Επιτοκίου και της Τιμής Διάθεσης, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν το ύψος της Έκδοσης και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές, ως εξής:

- Ποσοστό 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς(ήτοι κατ’ ελάχιστο 45.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και

- Το υπόλοιπο 70% των Ομολογιών (ήτοι κατά μέγιστο 105.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 150.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των Ιδιωτών Επενδυτών για το 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς, για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα ληφθούν υπόψη: α) η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές, β) η ζήτηση στο υπολειπόμενο του 30% τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών, γ) το πλήθος των Ιδιωτών Επενδυτών, καθώς και δ) η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:12 - 16 Οκτ 2019
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman