• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Εθνική Ασφαλιστική

11:13 - 16 Μαϊ 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Το έμπρακτό ενδιαφέρον σε υψηλότατο επίπεδο για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής υποδηλώνει δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο σε επιστολή του προς την ΕΤΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουργκ Ρος υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί μια διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία

Ο ίδιος αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι θα αποτελούσε θετική εξέλιξη, η Εθνική Ασφαλιστική να καταλήξει στο ελληνοαμερικανικό σχήμα Exin Group, του J. Calamos. Αντίστοιχα επιστολή με αποδέκτες και την πολιτική ηγεσία έχει αποστείλει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η οικονομική διάσταση των διμερών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι το Reporter.gr ήδη από τις 27/4 είχε αναφέρει, επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες, ότι αποτελεί πρόκριμα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για την έλευση κι άλλων Ελληνοαμερικανικών και αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειωνόταν, η πρόταση της ΕΧΙΝ είναι μετά από πολλά χρόνια μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα. Κι αυτό σε μια κομβική γεωπολιτική συγκυρία.

Όπως είναι γνωστό δύο ελληνοαμερικανοί και ένας έλληνας επιχειρηματίας ενδιαφέρονται για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής, πρώην CEO της Calamos Asset Management, John Calamos, ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως «γκουρού των επενδύσεων», τον Παύλο Κανελλόπουλο, της οικογένειας Κανελλόπουλου της ΤΙΤΑΝ και το πρώην στέλεχος της Mizuho Securities, που πλέον έχει αναλάβει τη θέση του Calamos στα ηνία της Calamos Asset Management, John Koudounis. Στο σχήμα συμμετέχει ο επονομαζόμενος «μαέστρος» των ασφαλίσεων, Mat Fairfield.

Οι παραπάνω συμμετέχουν στo σχήμα EXIN Partners, το οποίο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στην EXIN Partners συμμετέχει και η επενδυτική Calamos Asset Management. Ο επενδυτικός κολοσσός δραστηριοποιείται από το 1977 και διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. δολάρια.

Η EXIN Partners χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον δυναμικές εταιρείες με ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία, όπως επίσης και βαθιά τεχνογνωσία στην αγορά των ασφαλίσεων – αντιασφαλίσεων. Διαθέτει επίσης και υψηλές δυνατότητες fintech (τεχνολογία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών).

Στο μεταξύ πριν λίγο καιρό μιλώντας στο Reuters τα στελέχη της ελληνικής, ελληνοαμερικανικής κι αμερικανικής ομάδας της EΧΙΝ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις κλίμακας στην Ελλάδα. «Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στη χώρα, όχι να βγάλουμε λεφτά έξω» δήλωσε στο Reuters, ο Matt Fairfield, CEO της EΧΙΝ Partners. Από την πλευρά του ο CEO της Calamos Investments με έδρα το Σικάγο που μετέχει στην EXIN υπογραμμίζει ότι το σχήμα που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική ήλθε για να μείνει. «Γνωρίζουμε την ασφαλιστική αγορά και γνωρίζουμε την Ελλάδα. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές και θα έρθουμε στην Ελλάδα για να μείνουμε» ανέφερε ο κ. Κουδούνης.

«Πιστεύουμε πως το συνολικό πακέτο που φέρνουμε στο τραπέζι είναι ασυναγώνιστο» ανέφερε ο επικεφαλής του fund με ενεργητικό $20 δισ., προσθέτοντας πως το ντιλ βρίσκεται στα «ραντάρ» και άλλων σημαντικών Ελληνοαμερικανών.

Γιώργος Αλεξάκης

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman