• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Διχάζει το «όχι» του ΣτΕ στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές Κύριο

08:14 - 20 Ιαν 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Αντικρουόμενες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κίνηση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε κάποιες περιοχές με τα εμπορικά σωματεία της χώρας να τάσσονται ανοιχτά υπέρ ή κατά της εξέλιξης.

Να υπενθυμίσουμε ειδικότερα πως η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την απόφαση υπ’ αριθμ. 100/2017 έκανε δεκτή την αίτηση των επαγγελματικών Ενώσεων, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, η  υπουργική απόφαση της 7ης Ιουλίου 2014, η οποία επέτρεπε τη δοκιμαστική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε τρεις περιοχές και σε οκτώ υποπεριοχές της χώρας.

 

Β. Κορκίδης: «Η απόφαση δικαιώνει τη μικρομεσαία επιχείρηση»

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), κ. Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο Reporter εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας πως με την εξέλιξη αυτή μπαίνει «φρένο» στα σχέδια κάποιων για λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο. Παράλληλα, εξήγησε πως η εξέλιξη δικαιώνει την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση.

«Στην Ελλάδα μετράμε τις περισσότερες Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα και εξαιτίας του γεγονότος πως είμαστε μια τουριστική χώρα οι μέρες αυτές έφτασαν να είναι 29 το έτος και όχι 8 όπως προέβλεπε ο νόμος του ’13», σημείωσε ο κ. Κορκίδης προσθέτοντας πως κακώς η συζήτηση έλαβε τέτοιες διαστάσεις.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, οι περισσότερες μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις δεν αντέχουν να λειτουργούν πάνω από 8 Κυριακές το χρόνο από πλευρά κόστους, υπερεργασίας αλλά και κατανάλωσης.

 

«Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η επισκεψιμότητα φέτος στα καταστήματα ήταν 52 επισκέπτες με μέσο όρο απόδειξης 29 ευρώ, την ώρα που το 2014 οι επισκέπτες ήταν 89 με μέσο όρο απόδειξης 59 ευρώ. Η κυριακάτικη λειτουργία απαξιώθηκε από μόνη της τόσο από τους έμπορους όσο και από τους ίδιους τους καταναλωτές. Δεν μπορείς να κατευθύνεις μονοπωλιακά την κατανάλωση, είναι άλλο η επιλογή και άλλο η επιβολή», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως αρμοδιότητα της ΕΣΕΕ είναι να εξασφαλίσει στις 614.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις την ισονομία.

 

Α. Μακρής: «Η Ελλάδα γυρνά έναν αιώνα πίσω»

 

Με μια χιουμοριστική ατάκα σχολίασε το ίδιο θέμα στο Reporter o πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος), κ. Αντώνης Μακρής, σημειώνοντας πως με την απόφαση αυτή η χώρα γυρνά έναν αιώνα πίσω. «Καλή χρονιά στην Ελλάδα του 1900», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας την ίδια στιγμή πως σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμος έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Ο κ. Μακρής τέλος τόνισε πως ο ΣΕΛΠΕ δεν έλαβε απαντήσεις για τα καταστήματα που λειτουργούν στην περιφέρεια αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα ούτως ή άλλως τις Κυριακές καλώς μεν, παράνομα δε.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο (στο μεσοδιάστημα συνταξιοδοτήθηκε) και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Μαρία Καρακανώφ (στο μεταξύ προήχθη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ), με απόφαση του Τμήματος Αναστολών είχε «παγώσει» προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας, η οποία εκδόθηκε τώρα.

 

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το 1909 με νόμο καθιερώθηκε, για πρώτη φορά, η Κυριακή ως ημέρα αργίας των καταστημάτων, εκτός από ορισμένες κατηγορίες (καταστημάτων), όπως είναι κέντρα διασκεδάσεως, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, τουριστικών ειδών κλπ.

 

Κυριακή Αξιώτη

Τελευταία τροποποίηση στις 09:37 - 20 Ιαν 2017
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman