• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Πτώση 2,12% για Χ.Α. - Καλπάζουν spread, CDS - "Lehman της Ευρώπης η Ελλάδα", λένε οι ξένοι

18:27 - 15 Δεκ 2009 | Οικονομία
Με απώλειες πάνω από 2% (συγκεκριμένα 2,12%), στις 2.169,98 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. την Τρίτη, μία μέρα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση του Χρέους και των ελλειμμάτων της χώρας.

Το spread ξέφυγε στις 256 μονάδες βάσης και τα μηνύματα που στέλνουν οι αγορές, όπως εκτιμούν εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες, είναι περισσότερο ριζοσπαστικά μέτρα.

Οι δηλώσεις στήριξης των προσπαθειών που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση τυγχάνουν της αποδοχής από την Ε.Ε., καθώς για μία ακόμα φορά ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ταυτόχρονα, η άνοδος του spread στην Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο λόγο και αιτία για την υποχώρηση του ευρώ και την ενδυνάμωση του δολαρίου την Τρίτη, όπως σχολιάζουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Στο Χ.Α., τα σπασμένα πλήρωσαν οι τραπεζικές μετοχές.
 
Πτώση 4,87% σημείωσε η μετοχή της Εθνικής, στα 17,20 ευρώ, 4,83% της Πειραιώς, 4,76% η Eurobank και λιγότερο η Κύπρου, 2,06%, 1,36% η Alpha, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της Marfin Popular και της ΑΤΕ. Μόνο μία μετοχή από τον ASE 20 έκλεισε με κέρδη, αυτή της Ελλάκτωρ, που ενισχύθηκε κατά 2%. Πτώση 1,94% για τη μετοχή του ΟΤΕ, έπειτα από τις δηλώσεις Βουρλούμη ως προς το κόστος από την έκτακτη εισφορά που θα κληθεί να καταβάλει ο Οργανισμός και το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία επεκτατική κίνηση το 2010. Κάτω από 1% οι απώλειες σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν132 υποχώρησαν και 62 ενισχύθηκαν με 106 αμετάβλητες. Οι συναλλαγές ήταν αυξημένες σε σχέση με χθες, στα 238,4 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές εμμένουν στην άποψή τους, όσο η αγορά μένει κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, βρίσκεται σε bear market.

Στο μεταξύ, το credit default swap (CDS) του 5ετούς ελληνικού ομολόγου αυξανόταν στις 246 μονάδεςβάσης από τις 220 μονάδες βάσης την Δευτέρα, σύμφωνα με το CMA DataVision. Τοελληνικό CDS είχε διαμορφωθεί στις 231 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα. Το ευρώ εξαιτίας της Ελλάδας, την οποία ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo θεωρεί ως τη Lehman της Ευρώπης,υποχωρούσε σε χαμηλό δυόμιση μηνών έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν 1,4532 και δολαρίου/γεν 89,39.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκης θεωρεί ότι, "η τρέχουσα εβδομάδα είναι μία από τις πιο κρίσιμες για το Χ.Α. Ολα δείχνουν να κρέμονται από μιά στιγμή, αφού εκείνο που προέχει πάνω απ' όλα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις αγορές και τους δανειστές μας". Ο ίδιος αναφέρει ότι, "τα άσχημα έχουν προεξοφληθεί, αλλά μένει να δούμε πως θα κρίνουν οι ξένοι τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις. Οι τράπεζες, από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, θα τα καταφέρουν να δανειστούν με ευκολία; Οι ξένοι θα συνεχίσουν την τακτική της αποχώρησης από την εγχώρια αγορά ή πείστηκαν από τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού; Οι ξένοι θεσμικοί είναι σίγουρο ότι εν μέσω κρίσης δεν θα πατήσουν σε μιά σειρά από δικαιολογίες, επικαλούμενοι ανοίγματα ελληνικών τραπεζών σε χορηγήσεις ναυτιλιακών δανείων ή τοξικών προϊόντων";

Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας υποστηρίζει από την πλευρά του ότι, 'όλα είναι συνυφασμένα πλέον με την έγκριση των πρωτοβουλιών ωτης κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι αγορές θέλουν να ακουν συγκεκριμένα μέτρα. Που θα βρει η κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση - τα κεφάλαια εκείνα για να μειώσει το Χρέος και τα ελλείμματα". Ως προς την επενδυτική πολιτική που θα μπορούσε να ακολουθήσει κανείς την περίοδο αυτή, ο κ. Τζάνας είναι σαφής. Μιλάει για αποχή μέχρι νεοτέρας, καθώς, όπως λέει, "δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι τιμές δεν θα πάνε παρακάτω. Η ψυχολογία στο Χ.Α. θα αποκατασταθεί μόνο όταν οι ξένοι αποδεχθούν τα όποια μέτρα λάβει τελικά η κυβέρνηση".

Το τμήμα ανάλυσης της Marfin αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο: Αναφορικά με την αντίδραση της αγοράς στα μέτρα, υπογραμμίζουμε το γεγονός πως η Κυβέρνηση επέλεξε να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την αλλαγή της δομής της οικονομίας παρά να πάρει έκτακτα μέτρα. Η ομιλία δεν περιείχε μεγάλες εκπλήξεις καθώς τα περισσότερα μέτρα είχαν ήδη ανακοινωθεί ή διαρρεύσει στον τύπο.

Στ.Κ.Χαρίτος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman