• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ - Προοίμιο ενεργοποίησης του μηχανισμού - Τη Δευτέρα έρχονται τα κλιμάκια στην Αθήνα

15:25 - 15 Απρ 2010 | Οικονομία
(upd 6) Επιστολή προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, «προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια». Σε διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν αιτείται βοήθειας σε αυτή τη φάση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.  

Πάντως, το ΥΠΟΙΚ, αντίθετα με την «αίσθηση» που κυριαρχεί πλέον στην αγορά, είπε πως η επιστολή που έστειλε η Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν συνιστά την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας, αλλά πως με αυτή την επιστολή ,η Ελλάδα απλά εκκινεί τις επισήμες συζητήσεις για τον προσδιορισμό των όρων του μηχανισμού στήριξης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε επίσης πως την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου, έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για να συζητηθεί με τις ελληνικές αρχές ο μηχανισμός βοήθειας που συμφωνήθηκε, το πολιτικό πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας (ΠΣΑ) καθώς και το τεχνικό μέρος του δανεισμού.

ΔΝΤ: Δυο σημαντικά θέματα πρέπει να επιλυθούν για την Ελλάδα

Δεν έχει ακόμη οριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμη η συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, καθώς ανοιχτά είναι δύο βασικά ζητήματα για το πρόγραμμα. Το ένα είναι ο καθορισμός του ποσού χρηματοδότησης που χρειάζεται, και το άλλο είναι ο καθορισμός της πολιτικής που χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ χρηματοδότησης και προσαρμογής που απαιτείται.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου Κ. Ατκινσον, το ΔΝΤ εξετάζει το επιτόκιο του 1,26% για το πρώτα 3 δισ. ευρώ και επιτόκιο 3,26% για 8 δισ. ευρώ, ενώ φαίρεται να επεξεργάζονται δέσμες μέτρων περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και για το 2011 και για το 2012.

Κομισιόν: Η επιστολή δε σημαίνει και ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης

Η επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου δε συνιστά αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Αμαντέο Αλταφάζ, ο οποίος τη χαρακτηρίζει ως τυπική και με τεχνικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τι απαντά ο Ο. Ρεν

«Σύμφωνα με τη δήλωση των χωρών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση, που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωση που ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

Αναλυτικά, η επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει τα εξής:

«Προς Κύριο Olli Rehn, Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κύριο Dominique Strauss-Kahn, Managing Director Δ.Ν.Τ., Κύριο Jean-Claude Trichet, Πρόεδρο Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Παπακωνσταντίνου»

Τελευταία τροποποίηση στις 20:27 - 15 Απρ 2010
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman