Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανταλλαγής απόψεων του Προέδρου της ΕΚΤ με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα Ποδηματά αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ για αγορά εθνικών ομολόγων, χαρακτηρίζοντάς την ως «μέτρο το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά στην σταθεροποίηση των αγορών μέσα από την αποκλιμάκωση των κερδοσκοπικών πιέσεων που δέχονται τα εθνικά ομόλογα». Η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έθεσε το ερώτημα στον κο Τρισέ ποιά αναμένεται να είναι η διάρκεια του εν λόγω μέτρου, αλλά και κατά πόσο υποστηρίζει την σύσταση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού αγοράς εθνικών ομολόγων και την εν συνεχεία έκδοση ευρωομολόγων που θα δίνουν τη δυνατότητα δανεισμού στο ίδιο κόστος για όλα τα κράτη μέλη.
Ο κος Τρισέ υπεραμύνθηκε της πρόσφατης απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ επισημαίνοντας ότι «τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων επηρεάζουν τα επιτόκια επιχειρήσεων και τραπεζών, οι χαμηλές τιμές των ομολόγων οδηγούν σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και συνεπώς σε απώλειες στα χαρτοφυλάκια χρηματοπιστωτικών και μη αγορών, ενώ η χαμηλότερη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων περιορίζει τον ρόλο τους ως εγγυητή στις συναλλαγές επαναχρηματοδότησης».
Παράλληλα αναφερόμενος στην πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων δήλωσε ότι «η ΕΚΤ παραμένει σταθερή στη θέση της κατά της ανάγκης έκδοσης ευρωομολόγων, το οποίο δεν θεωρεί ως κατάλληλο εργαλείο υπό τις παρούσες συνθήκες». Τόνισε ωστόσο ότι παρακολουθεί τις συνεχώς αυξανόμενες φωνές σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ του ειδικού αυτού «οχήματος».
Η κα Ποδηματά σχολιάζοντας την απάντηση του κου Τρισέ σχετικά με τα ευρωομόλογα δήλωσε: «η πρόσφατη κρίση στην αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και η δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη έχουν καταστήσει σαφές ότι απαιτούνται μόνιμοι μηχανισμοί θωράκισης του ευρώ έναντι των κερδοσκοπικών πιέσεων. Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων αποτελεί μία πρώτη κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού έκδοσης ευρωομολόγων που θα επιτρέπει σε μία μόνιμη βάση της διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε λογικά επίπεδα αποτελεί κύρια προτεραιότητα ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα τόσο της αγοράς των κρατικών ομολόγων όσο και της ίδια της ζώνης του ευρώ».
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επίσης: «χρειαζόμαστε ένα "ποιοτικό άλμα" στην εποπτεία εντός της ευρωζώνης και ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο επίβλεψης όχι μόνο στη βάση των προγραμμάτων δημοσιονομικής σύγκλισης, αλλά και των δεικτών ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να παραμένουμε σε μία διακυβερνητική λογική. Είμαστε στην καρδιά της κοινοτικής μεθόδου και θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το παράγωγο κοινοτικό δίκαιο για ενίσχυση του οικονομικού συντονισμού». «Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υποστήριξε την ανάγκη για σύσταση ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής η οποία λειτουργώντας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει την εποπτεία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και θα προχωρά σε σαφή και έγκαιρη διάγνωση πιθανών παρεκτροπών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr