• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Αναδιάρθρωση μια ώρα αρχίτερα! / Κάντε το όπως η Ουκρανία, το Πακιστάν και η Ουρουγουάη!

01:48 - 04 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Το σίριαλ του restructuring συνεχίζεται απτόητο, με τους αναλυτές πλέον να προειδοποιούν πως ο κλοιός τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πολιτικούς της Ευρωζώνης, σφίγγει όλο και περισσότερο, στέλνοντας το μήνυμα πως ούτε η επιμήκυνση της πληρωμής των έκτακτων δανείων αρκεί για να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς είναι απλά μία προσωρινή λύση η οποία δεν χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα του.
Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ, Alessandro Leipold, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν τεράστιο λάθος με το να απορρίπτουν την αναδιάρθρωση των χρεών σε χώρες όπως η Ελλάδα πριν το 2013 και πρέπει να πάρουν άμεσα μαθήματα από τις αναδιαρθρώσεις των στις αναδυόμενες αγορές. Το μάθημα λοιπόν σύμφωνα με τον Leipold είναι : Kάντε το νωρίς και κάντε το προληπτικά, καθώς οι κίνδυνοι της καθυστέρησης αυτή της απόφασης θα αποδειχθούν πολύ μεγαλύτεροι. Οπως επισημαίνει, η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να κοιτά προς την κατεύθυνση μίας προληπτικής ανταλλαγής ομολόγων, όπως ακριβώς συνέβη στην Ουρανία, το Πακιστάν και την Ουρουγουάη, όπου ανταλλάχηκαν τα παλαιά με νέα ομόλογα με διαφορετικούς όρους, πριν καταλήξει η χώρα στο default. Ο δρόμος που χαράχθηκε από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα δείξει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, και μάλιστα άμεσα, για την Ελλάδα, καταλήγει ο Leipold.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φέτος, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία ωστόσο θεωρεί ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που να εγγυάται αυτήν την εξέλιξη άμεσα. Οπως σημειώνει, αν και δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτίμηση ότι το χρέος της Ελλάδας θα ανδαιαρθρωθεί το 2011, ωστόσο δεν μπορέι να μην τονίζει ότι θεωρεί πως είναι πολύ πιο πιθανό πλέον να συμβεί αρκετά νωρίτερα από το 2013.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή τη BNP Ρaribas, κ. Patrick Jacq, η αγορά ήδη δείχνει στην Ελλάδα την πόρτα της αναδιάρθρωσης του χρέους της. Οπως σημειώνει, μπορεί οι Ελληνες πολιτικοί και οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της ΕΚΤ να δηλώνουν «κατά» αυτής της εξέλιξης, όμως η αγορά δεν φαίνεται να το πιστεύει αυτό και ούτε εκτιμά ότι η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ θα αποτελέσει τη λύση για το ελληνικό θέμα, καθώς δεν χτυπά στην ρίζα του προβλήματος, που είναι η μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας.

Οπως επισημαίνει η BNP, αυτή κατάσταση με τα διάφορα σενάρια και τις διαψεύσεις για την Ελλάδα, αναμένεται να συνεχιστεί για αρκέτες εβδομάδες ή και μήνες ακόμη, και το μοναδικό αποτέλεσμα θα είναι η εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά και όχι η αποφυγή του αναγκαίου που είναι τελικά η αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Bayerische Landesbank, κ. Μarius Daheim, η αγορά πλέον αποτιμά όλο και περισσότερο όχι απλά την ανδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά αυτήν συνοδευόμενη από ένα επιθετικό haircut των ελληνικών ομολόγων. Οπως προσθέτει, δεν πρόκειται σύντομα να υπάρξει αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς απεναντι στην Ελλάδα, έστω και εάν οι αποδόσεις σημείωσαν μία μικρή υποχώρηση χθες, καθώς κανείς δεν θέλει να είναι τοποθετημένος σε μία αγορά η οποιά μυρίζει αναδιάρθρωση.
Penna Reporter Mamamia CityWoman