• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γ. Αλογοσκούφης: Σφιχτή οικονομική πολιτική έως το 2008

17:06 - 17 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Η καλή πορεία της οικονομίας δεν πρέπει να εκληφθεί ως αφορμή για χαλάρωση, εφόσον ο στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω του 1,7% το 2008, τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας την πορεία του προϋπολογισμού το α' εξάμηνο.

Η άνοδος των τιμών των καυσίμων προκαλεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην αγορά σε εκατοντάδες βασικά προϊόντα και υπηρεσίες όπως δείχνουν οι προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού, τουλάχιστον στο 3,4% τον Ιούλιο από 3,2% τον Ιούνιο, αλλά και οι προαναγγελίες για νέες αυξήσεις τιμών στην αγορά έως 9,5% από εμπόρους και βιομηχάνους.

Το υπουργείο Οικονομίας αναγνωρίζει ότι υφίσταται αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αλλά παράλληλα προσδοκά ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Πάντως, πέρυσι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είχε μία αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της τάξεως του 0,3%, ενώ για φέτος το υπουργείο εκτιμά ότι θα είναι λίγο μικρότερη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «η πορεία της οικονομίας βαίνει καλώς και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης».

Το έλλειμμα θα κλείσει στο 2,6% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης και οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωσή του θα συνεχιστούν, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν είναι μόνο να περιορίζεται το έλλειμμα κάτω του 3%, αλλά και να μειώνεται, έως ότου ο προϋπολογισμός καταλήξει να είναι ισοσκελισμένος ή ελαφρά πλεονασματικός, είπε.

Σαφάρι για έσοδα

Για τα έσοδα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι, παρά την προβληματική κατάσταση η οποία επικρατεί με τα μεγάλα προβλήματα φοροδιαφυγής, η πορεία αύξησης των εσόδων είναι ικανοποιητική. Αυτή την περίοδο γίνονται νέες διασταυρώσεις σε 5.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, όπως και σε καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι έχουν δοθεί εντολές στις υπηρεσίες ελέγχου να ασκούν τους ελέγχους με διαφάνεια αλλά και με σεβασμό στους πολίτες.

Τα τακτικά έσοδα έχουν αυξηθεί στο πρώτο εξάμηνο κατά 8% έναντι στόχου 6,5%, ενώ τα καθαρά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 11,4% έναντι στόχου 10,3%.

Για τις δαπάνες, ο υπουργός αφού επισήμανε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι ανελαστικές, σημείωσε ότι η σπατάλη στο Δημόσιο έχει περιοριστεί και οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν αυξηθεί κατά 0,3%.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (από το οποίο γίνονται και οι μεγαλύρτερες περικοπές), οι πληρωμές του έχουν φθάσει τα 2.448 εκατ. ευρώ και τα έσοδα τα 1.730 εκατ. ευρώ.

Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των δαπανών.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος από το 109,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2004, μειώθηκε στο 107,8% το 2005 και φέτος περιορίζεται στο 104,8%.

Τέλος, ο υπουργός είπε ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,8% το 2004 και κατά 2,9% το 2005.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman