Η αγορά “πούλησε' την είδηση, που δεν ήταν άλλη από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα την περασμένη Τρίτη, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς. Οι επενδυτές, όπως εκτιμούν χρηματιστές, αναμένεται ότι θα πάρουν τις αποστάσεις τους από το Χ.Α. το επόμενο διάστημα.
Κι αυτό διότι ξεκίνησε το PSI από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου, περίοδος κατά την οποία αναμένεται η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ και στα χαρτιά, μέχρις ότου εκδοθούν τα νέα ομόλογα που θα πάρουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι για να διαγράψουν το μισό χρέος. Ταυτόχρονα, αναμένονται τα δύσκολα για τον τραπεζικό τομέα. Αφενός μένει να διευκρινιστεί τι ακριβώς θα πράξουν οι τραπεζίτες με τις ζημιές, πως θα τις καλύψουν, αλλά και πως θα γίνει η συμμετοχή του κράτους μέσω του ΤΧΣ, αφετέρου την επόμενη εβδομάδα η αγορά αναμένεται να σχηματίσει μία πρώτη εικόνα για τις ζημιές του κλάδου από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Blackrock.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές άνω των 15 δισ. ευρώ. Μαζί με τιςζημιές από τα ομόλογα, το τοπίο γίνεται θολό για τις τράπεζες, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, που πλέον αντιλαμβάνονται ότι το ράλι επί πέντε εβδομάδες, ενδεχομένως και να περιείχε κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά. Πάντως, προς το πέρας των συναλλαγών την Παρασκευή, κατά τις οποίες ο δείκτης βρέθηκε μέχρι τα χαμηλά των 739 μονάδων, οι τράπεζες αντέδρασαν, με αιχμή την ΕΤΕ.
Η μετοχή της ΕΤΕ που υποχώρησε από τα 3 ευρώ τη Δευτέρα, αντέδρασε σήμερα, με κλεισιμο 3,90%, στα 2,40 ευρώ και όγκο 3,3 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 2,55% για την Κύπρου, κατά 1,92% ενισχύθηκε η Eurobank, στο 1,06 ευρώ, 1,91% ενισχύθηκε το Τ.Τ., ενώ με κέρδη μικρότερα του 1% έκλεισε η Alpha και με απώλειες 1,60% η μετοχή της Πειραιώς. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη, κάτι που επιβεβαιώνει τη διστακτικότητα των επενδυτών για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου, μόλις 0,42%, ενώ χαμηλός ήταν και ο τζίρος μόλις 46 εκατ.ευρώ.
Τεχνικά, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, η γρήγορη πτωτική κίνηση από τα φετινά υψηλά αναχαιτίστηκε προς την περιοχή των 740 μονάδων συμπληρώνοντας ένα αρκετά ευρύ διάστημα υποχώρησης 100 περίπου μονάδων που συνιστά μια ποσοστιαία διόρθωση 12% σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Η πίεση ήταν μεγαλύτερη στις τράπεζες όπου οι απώλειες στις κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές του κλάδου σε μέσα επίπεδα προσέγγισαν το 30%. Αν και στο Χρηματιστήριο η λογική του «πολύ» δεν συνιστά λόγο για αλλαγή τάσης η επιβράδυνση της πτώσης μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης ίσως να αποτελεί μια καλή ένδειξη ισσοροπίας της αγοράς η οποία ενισχύεται και από την υποχώρηση των συναλλακτικών όγκων.
Μέχρι στιγμής η διόρθωση από το ξεκίνημα της ανόδου έχει κατέλθει στο ήμισυ της απόστασης των δύο άκρων το οποίο της κίνησης διατηρώντας έστω και οριακά το διορθωτικό της χαρακτήρα. Δεν συμβαίνει το ίδιο ωστόσο με τους μεσοβραχυπροθεσμους τεχνικούς δείκτες οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει σήματα πώλησης (MACD και ΚΜΟ -30 ημερών) μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης. Σε ουδέτερες ζώνες κινούνται μετά από ένα σημαντικό διάστημα παραμονής σε υπερτιμημένες περιοχές και οι ταλαντωτές οι οποίοι έχουν αποφορτιστεί από τις καθοδικές αποκλίσεις. Η επόμενη εβδομάδα θα έχει περισσότερο εξισορροπητικό χαρακτήρα δίνοντας προβάδισμα σε μια μετριοπαθή ανοδική κίνηση με κομβικό επίπεδο τις 795 μονάδες η διάσπαση του οποίου θα επαναφέρει την τάση σε αναμονή νέων φετινών υψηλών.
Τέλος επισημαίνεται ότι συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων με κυριότερες αυτές των Frigoglass και Φουρλής την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr