• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες στο buy back - Γρίφος η στάση των funds

17:41 - 07 Δεκ 2012 | Οικονομία
Αδιευκρίνιστη είναι η συμμετοχή των ξένων funds στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, αν και τα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών έδωσαν το ok.

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών εισηγήθηκαν στα διοικητικά τους συμβούλια να εγκρίνουν τη συμμετοχή τους στην επαναγορά του ελληνικού χρέους, για ποσοστό που θα φτάνει ενδεχομένως στο σύνολο των ομολόγων τους, είπαν δύο τραπεζίτες την Παρασκευή στο Reuters. "Οι εισηγήσεις προς τα διοικητικά συμβούλια ήταν θετικές. Ζήτησαν εξουσιοδότηση για συμμετοχή έως 100%", είπε τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 
Η έγκριση των διοικητικών συμβουλίων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τράπεζες θα προσφέρουν το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. 
Όλες οι εισηγήσεις ήταν θετικές, ότι η προσφορά ήταν συμφέρουσα", είπε ο δεύτερος τραπεζίτης.

 

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, "το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κατά τη σημερινή (7/12/2012) συνεδρίασή του, απεφάσισε, ομόφωνα, τη συμμετοχή της Τράπεζας στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, που ενεργείται από τον Ο.Δ.Δ.Η.Χ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, στηρίχθηκε σε οικονομικο-τεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση".

 

Κυβέρνηση

 

Η κυβέρνηση είπε νωρίτερα ότι θα παράσχει νομική κάλυψη με νομοθετική ρύθμιση στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων έναντι αγωγών που μπορεί να καταθέσουν μέτοχοι που ίσως υποστούν απώλειες. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών απέρριψε εικασίες για ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα. "Η διαδικασία θα κλείσει σήμερα και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για παράταση", είπε. Η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει την επαναγορά έως τις 13 Δεκεμβρίου για να λάβει την επόμενη δόση για πάνω από 30 δις ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει στις τράπεζες ότι είναι πατριωτικό καθήκον τους να διασφαλίσουν την επιτυχία του προγράμματος. "Θα υπάρξει η ίδια πρόβλεψη που υπήρξε με το PSI", είπε ο Στουρνάρας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

 

Σημειώνεται ότι, η Ελλάδα αναμένεται να διαθέσει 10 δις ευρώ για την επαναγορά ομολόγων, πολύ κάτω της ονομαστικής τους αξίας. Οι όροι της επαναγοράς ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και ήταν πολύ ευνοϊκότεροι για τους επενδυτές από ό,τι αναμενόταν, στηρίζοντας τις προσδοκίες ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Οι ελληνικές τράπεζες, που διακρατούν ομόλογα αξίας 17 δις ευρώ από τα 63 δις χρέους που δυνητικά θα μπορούσαν να επαναγοραστούν, συνεδριάζουν την Παρασκευή για να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν. Η προθεσμία λήγει στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:03 - 07 Δεκ 2012
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman