• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ΔΝΤ: Έχουν πέσει έξω τα ληξιπρόθεσμα και οι έλεγχοι στα γερά πορτοφόλια

12:50 - 24 Δεκ 2012 | Οικονομία
Οι στόχοι που τέθηκαν στις αρχές του 2012 αναφορικά με τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών και τον έλεγχο φορολογούμενων υψηλού πλούτου και εισοδήματος δεν πρόκειται να επιτευχθούν και μάλιστα θα παρουσιαστούν και πολύ μεγάλες αποκλίσεις,τονίζει το ΔΝΤ σε ειδική έκθεσή του για τα φορολογικά προβλήματα στην Ελλάδα, ενώ συστήνει μέχρι και άμεση κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών όσων χρωστούν στο δημόσιο.

 

Για παράδειγμα στο θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών ενώ στόχος ήταν να εισπραχθούν έως το τέλος του 2012, 2 δισ. ευρώ εκτιμάται τελικά ότι θα εισπραχθεί 1,1 δισ. ευρώ.  Το ΔΝΤ προχωρά σε μια σειρά από συστάσεις. Αναφορικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών συστήνει:  - Απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες του δημοσίου.

Συστήνεται να γίνουν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα να είναι εφικτή η άμεση απόδοση στο δημόσιο υπολοίπων όσων χρωστούν στην εφορία. 

Θέσπιση συστήματος αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων για όσους χρωστούν στο δημόσιο. 

Ολοκλήρωση της δημιουργίας τηλεφωνικού κέντρου (call center) το οποίο θα ειδοποιεί άμεσα τους οφειλέτες για τα χρέη τους. 

Ενίσχυση και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης και των μέσων επίτευξης των εισπρακτικών στόχων της μονάδας μεγάλων οφειλετών. 

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος το ΔΝΤ συστήνει τα εξής: 

Επαναπροσδιορισμό του προγράμματος ελέγχου τους έτσι ώστε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν το 2013 σε συγκεκριμένους τομείς ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και υψηλής φοροδιαφυγής, όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι. 

Διασφάλιση ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος θα παραμείνουν προτεραιότητα για τον έλεγχο από τις αρχές. 

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ διακρίνει μια εξασθένιση των προσπαθειών για τον φορολογικό  έλεγχο των εύπορων φορολογούμενων και ανησυχεί για τον κίνδυνο να ατονήσουν τελείως οι έλεγχοι. 

Αναφορικά με την είσπραξη του ΦΠΑ το ΔΝΤ συστήνει: 

Τη θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των μικροεπιχειρήσεων. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο μέσος όρος ορίου υπαγωγής σε ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 25.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η υπαγωγή σε ΦΠΑ των επαγγελματιών γίνεται από το πρώτο ευρώ εσόδων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αναφέρει το ΔΝΤ, να υπάρχει ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης της συμμόρφωσης μεγάλου αριθμού φορολογούμενων με το καθεστώς ΦΠΑ χωρίς να αποδίδονται τα προσδοκώμενα έσοδα. 

Να δοθεί σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ η αρμοδιότητα για τη συνολική παρακολούθηση των εισπράξεων του ΦΠΑ και για την ανάλυση τάσεων αναφορικά με τις εισπράξεις. Η ίδια υπηρεσία θα εισηγείται και προτάσεις για τη βελτίωση των εισπράξεων. 

Ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή «αγνοούμενων» εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ. 

Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό της απάτης για την κλοπή ΦΠΑ. 

Εφαρμογή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που θα βασίζεται σε ανάλυση κινδύνου. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:12 - 24 Δεκ 2012
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman