• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στουρνάρας: Ο λογαριασμός βγαίνει

14:29 - 29 Αυγ 2013 | Οικονομία
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας έχουν καλυφθεί τα 2/3 της διαδρομής.

«Υπάρχει ελπίδα, θα πετύχουμε, ο λογαριασμός βγαίνει, καλύψαμε τα 2/3 της διαδρομής». Αυτά ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας που με αφορμή τη συζήτηση για τα κρατικά λαχεία., εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν, κατηγορώντας τους ότι «σορτάρουν» στην αποτυχία της χώρας. «Όλοι οι σπεκουλαδόροι είναι αυτοί που δεν θέλουν να σωθούμε» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
«Σήμερα έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, αρκετά δημιουργική», είπε και συνέχισε: «Ένα βασικό ερώτημα που τέθηκε είναι αν βγαίνει ο λογαριασμός. Πιστεύω πως ναι. Βαθύτατα από την καρδιά μου πιστεύω ότι ο λογαριασμός βγαίνει».

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, έχει κάνει τεράστια βήματα για τη σωτηρία της. «Έχουμε καλύψει πάνω από τα 2/3 της απόστασης που μας χωρίζει από το τέλος όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Από πλευράς ανταγωνιστικότητας και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουμε καλύψει όλη την απόσταση. Άρα από πλευράς εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας έχουμε κάνει τεράστια βήματα από το 2010 μέχρι σήμερα. Να δούμε την πολιτική οικονομία της ισορροπίας».

Απάντηση Στουρνάρα στους επικριτές

Εν συνεχεία διερωτήθηκε: «Ποιοι θέλουν να σωθεί η χώρα; Ποιοι θέλουν να βγει ο λογαριασμός; Και ποιοι δεν θέλουν;». Και απήντησε:

«Οι υγιείς δυνάμεις όλου του κόσμου σαφώς θέλουν να σωθούμε, γι' αυτό και υπάρχει ένα τεράστιο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα – έχουμε πάρει πάνω από 240 δισ. ευρώ. Με επαχθείς όρους; Όχι! Με επιτόκιο χαμηλότερο από 3% και επιδιώκουμε να το χαμηλώσουμε κι άλλο. Επιδιώκουμε να σπρώξουμε προς τα πίσω τα χρεολύσια και τις λήξεις, ούτως ώστε η σωτηρία μας να γίνει ακόμη πιο εύκολη».

«Ποιοι δεν θέλουν να σωθούμε;», συνέχισε, ακόμη και είπε: «Όλοι οι σπεκουλαδόροι του κόσμου. Όλοι αυτοί που σορτάρουν το ευρώ και τα ομόλογα των χωρών του ευρώ. Επίσης, μην ξεχνάμε τη ρήση του Λένιν ''οι πρόθυμοι ηλίθιοι'', γιατί υπάρχουν κι αυτοί, οι οποίοι δεν θέλουν να σωθούμε».

«Πολλοί ρωτούν ''Πληρώνουν μόνο οι φτωχοί; Δεν πληρώνουν οι πλούσιοι;''. Να αντιστρέψω το ερώτημα: Στο χρόνο που είμαστε κυβέρνηση πόσοι επώνυμοι έχουν μπει φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο;»

Δεν θα αφήσουμε τίποτε όρθιο στο χώρο των offshore

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, για να σημειώσει ακόμη: «Λυπάμαι, επίσης, που υπάρχουν 18.000 off shore εταιρείες στη χώρα αυτή. Αυτό έχει να κάνει όχι με το κράτος, αλλά με ένα σύστημα αξιών, το οποίο πρέπει να καταδικάσουμε. Εμείς θα προσπαθήσουμε με την τεχνογνωσία που έχουμε και με όση βοήθεια μπορούμε να έχουμε να μην αφήσουμε τίποτε όρθιο στο χώρο των offshore εταιρειών. Χρειαζόμαστε ελεγκτές στο Υπουργείο Οικονομικών. Συγχωνεύσαμε ΔΟΥ. Από 240 ΔΟΥ έχουμε λιγότερες από 120 και 5.000 ελεγκτές, που μέχρι τώρα μοίραζαν παράβολα, τώρα είναι στο δρόμο και μοιράζουν πρόστιμα ή κάνουν ελέγχους σε off shore εταιρείες. Άρα, να έχετε ελπίδα. Πράγματι βγαίνει ο λογαριασμός, αρκεί να το πιστέψουμε και εμείς».

Κύρωση σύμβασης παραχώρησης των Λαχείων

Σχετικά με την κυρούμενη σύμβαση παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων, τόνισε πως εκφράζει την προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Η κυρούμενη σύμβαση αφορά στην παραχώρηση για 12 έτη του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων.

Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, όσοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα, είπε, θα πρέπει να διαβάσουν πιο προσεκτικά τους όρους της σύμβασης, δεδομένου ότι εξασφαλίζει επιπλέον έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, 524 εκ. ευρώ σε βάθος δωδεκαετίας, συγκριτικά με τα έσοδα που θα είχαμε υπό κρατική διαχείριση. Αυτό ακριβώς είναι το νούμερο που θέλω να συγκρατήσετε. Αυτό είναι το όφελος σε μια 12ετία από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε περιουσιακό στοιχείο που τίθεται προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, διενεργείται αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή. Κατά συνέπεια, για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, απαιτήθηκε υποβολή οικονομικής προσφοράς, η οποία κατ'ελάχιστο θα απεικόνιζε την συγκεκριμένη αποτίμηση των Κρατικών Λαχείων.

laxeia600

Σε σχέση με το ερώτημα του κ.Τσούκαλη, ως προς το ποσοστό 20% επί της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στα μεικτά κέρδη που διατίθενται για κοινωνικές πολιτικές, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε τα εξής: Το ποσοστό του συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου που διατίθεται για κοινωνικές πολιτικές (20%) είναι σε αντιστοιχία με όσα προβλέπει ο Ν.4002/2011 και για τα υπόλοιπα τυχερά παίγνια. Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε περίπου 200 εκ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δωδεκαετίας.

Επιπλέον αυτού του ποσού, για κοινωνικές πολιτικές θα διατίθενται και τα ανείσπρακτα κέρδη (εκτιμώνται σε περίπου 170 εκ. ευρώ), καθώς και τα κέρδη από το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο (εκτιμώνται σε 130 εκ. ευρώ). Κατά συνέπεια, το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα διατεθεί για κοινωνικές πολιτικές, ανέρχεται σε περίπου 500 εκ. ευρώ.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman