• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

«Το χρηματιστήριο δεν γνωρίζει κρίση»

16:54 - 21 Ιαν 2014 | Οικονομία
Η επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ σχολιάζεται σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο, δεν λείπουν όμως και οι αναφορές στην ελληνική κρίση και στις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

«Δυνατό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο της Αθήνας» επιγράφεται σημερινή ανταπόκριση της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου. Ο αρθρογράφος σημειώνει: «Κρίση; Το χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να την έχει ξεπεράσει. Μπορεί η ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται ακόμη, καθώς η επιστροφή στην ανάκαμψη αναμένεται το νωρίτερο στο επόμενο εξάμηνο μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, αλλά οι επενδυτές προεξοφλούν από τώρα τη μεταστροφή: στις πρώτες δέκα ημέρες συναλλαγών του νέου έτους, η άνοδος του δείκτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασε σχεδόν το 12%».


Στην ανταπόκριση τονίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχεδιάζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές- ένα εγχείρημα που, αν πετύχει, θα δώσει νέα ώθηση και στο χρηματιστήριο. Αλλά όπως επισημαίνεται: «Μέχρι τότε μπορεί να γίνουν πολλά. Η κυβέρνηση καθυστερεί με τις μεταρρυθμίσεις, ελάχιστα γίνονται με τις ιδιωτικοποιήσεις και οι Έλληνες έχουν εξαντληθεί από τη λιτότητα».

Ζήτηση για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

  Θετικές προοπτικές για νοτιοευρωπαϊκά ομόλογα βλέπει αναλυτής της Goldmann Sachs.

Θετικές προοπτικές για τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου βλέπει ο Φρανσέσκο Γκαρζαρέλλι, στέλεχος της Goldmann Sachs, σε συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Σε αντίθεση με το 2011 και το 2012 (…) τα ομόλογα βρίσκονται σήμερα στα χέρια επενδυτών, οι οποίοι είτε προέρχονται από τις εν λόγω χώρες, είτε γνωρίζουν το ρίσκο που επωμίζονται. Εξάλλου οι επενδυτές έχουν περάσει τα ομόλογα στα βιβλία τους σε τιμές που δεν είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά ακολουθούν τις τιμές της αγοράς, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε» λέει ο Γκαρζαρέλλι. Στην ερώτηση, εάν έχει επέλθει κορεσμός στη ζήτηση για ομόλογα νοτιοευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνει: «Όχι, γιατί τα δύο τρίτα όλων των ισπανικών ή ιταλικών ομολόγων βρίσκονται πλέον στα χέρια Ισπανών και Ιταλών επενδυτών αντιστοίχως. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άλλοι έχουν χάσει το ράλι των ομολόγων και θα επιστρέψουν σταδιακά στις αγορές».

Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου κάνει λόγο για «δημιουργική λογιστική» των Βρυξελλών με αποτέλεσμα να μειωθεί, έστω και ελαφρά, η εικόνα του χρέους: όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, από το Σεπτέμβριο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των κρατών-μελών θα υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η οικονομική ευρωστία τους, τουλάχιστον στα χαρτιά. Και αυτό γιατί «η ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορίας, αλλά και η μεγαλύτερη αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας καθιστούν πλέον απαραίτητες τις αλλαγές αυτές». Στη Γερμανία λοιπόν, με τα σημερινά κριτήρια το χρέος ανέρχεται στο 79,7% του ΑΕΠ, ενώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα μειωθεί ελαφρά για να κυμανθεί μεταξύ 77,4-78,2%. Για την Ελλάδα η σχετική στατιστική δεν αναφέρει στοιχεία.

«Συνθήκες Ελλάδας» στη Σερβία;

  Κίνητρα για επενδύσεις στη Σερβία εξαγγέλει ο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς.

«Συνθήκες Ελλάδας» βλέπει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine στη Σερβία, σε συνέντευξή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντερ Βούτσιτς. Ο λόγος της σύγκρισης: Η επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η Σερβία, μία χώρα 7,5 εκατομμυρίων, έχει επισήμως 740.000 δημοσίους υπαλλήλους και η παραδοχή του αναπληρωτή πρωθυπουργού ότι στην πραγματικότητα μπορεί να είναι έως και 30.000 περισσότεροι. «Ναι, η κατάσταση είναι περίπου όπως στην Ελλάδα, αλλά έχουμε την πολιτική βούληση να το αλλάξουμε αυτό» λέει ο Αλεξάντερ Βούτσιτς και συνεχίζει: «Το πρόβλημα της Σερβίας είναι ότι όλοι θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουμε χάσει το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και πρέπει να το ξανακερδισουμε και να το προωθήσουμε».

Η Σερβία αρχίζει σήμερα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας δεν παραλείπει να θυμίσει τον ρόλο που είχαν διαδραματίσει παλαιότερα ο Βούτσιτς και οι πολιτικοί του σύμμαχοι: «Μπορεί οι άλλοτε φιλοευρωπαίοι (στη Σερβία) να έχουν μεταβληθεί πλέον σε ευρωσκεπτικιστές, αλλά η πολιτική ελίτ έχει ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία: την εποχή που ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έκανε πόλεμο, οι τρεις ισχυρότεροι άνδρες της σημερινής Σερβίας, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάσιτς, υπηρετούσαν ως υπουργός Πληροφοριών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκπρόσωπος του κόμματος αντιστοίχως. Όταν το 2000 μία λαϊκή εξέγερση καθαίρεσε τον Μιλόσεβιτς, και οι τρεις άλλαξαν στάση- στην αρχή μάλλον διστακτικά, στη συνέχεια με αποφασιστικότητα».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman