• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

WSJ: Οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα χωρίς ένα δίχτυ προστασίας

14:24 - 20 Οκτ 2014 | Οικονομία
Στο δημοσίευμα με τίτλο "The Eurozone’s Problems Are Based in Politics- Europe File: Alternative Views on Whether the Euro Crisis Is Back" (Τα προβλήματα της Ευρωζώνης έχουν στη βάση τους την πολιτική), ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σάιμον Νίξον επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως "η αντίδραση της αγοράς έδειξε ότι οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα χωρίς ένα δίχτυ προστασίας, αλλά έδειξε επίσης στους Έλληνες, το 20% των οποίων δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν, τους κινδύνους από την ανάθεση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ".

Το δημοσίευμα ξεκινά αναφέροντας τη μεγάλη υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών της περασμένης εβδομάδας, υποστηρίζοντας πως οφείλεται κυρίως στους πολιτικούς κινδύνους, με πιο προφανείς αυτούς στην Ελλάδα.

Ο Σάιμον Νίξον αναφέρει ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φαίνεται περισσότερο σταθερή από κάθε άλλη φορά από την αρχή της κρίσης και ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι το 2012.

«Σημαίνει αυτό ότι είναι όλα καλά στην Ευρωζώνη; Σαφώς όχι. Αλλά οι κίνδυνοι σήμερα είναι κυρίως πολιτικοί. Αυτό είναι πιο προφανές στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία σε οικονομικούς όρους φαίνεται τώρα περισσότερο σταθερή από οποιαδήποτε άλλη περίοδο από την αρχή της κρίσης», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ενώ ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, που ανέρχεται στο 175%, φαίνεται πολύ υψηλός, το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και το προφίλ της ωρίμανσής τους είναι από τα πιο ευνοϊκά στην Ευρωζώνη», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θεωρεί τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους της για το χρέος χωρίς περαιτέρω ελάφρυνσή του».

Η αγορά φοβάται ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντέστρεφε την πρόοδο στην οικονομία

Ο Νίξον επισημαίνει ότι αυτό που ενοχλεί τις αγορές είναι η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και απειλεί να προκαλέσει εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους, αρνούμενο να στηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να παρουσιάσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα. Η αγορά φοβάται ότι μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντέστρεφε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Νίξον σημειώνει ότι αυτή πιθανόν έχει σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από 24 τρίμηνα ύφεσης, η ανεργία άρχισε να μειώνεται, οι τράπεζες φαίνονται να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί αξιόπιστα και ένας νέος πτωχευτικός νόμος αναμένεται να τις διευκολύνει να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Αργά αλλά με ασφάλεια, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ξεμπλοκάρουν τα εμπόδια στην εκ νέου εξισορρόπηση της οικονομίας», προσθέτει.

Οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα χωρίς ένα δίχτυ προστασίας

Ο αρθρογράφος αναφέρει στη συνέχεια ότι, απαντώντας, η κυβέρνηση επιδιώκει να εκθέσει τον κ. Τσίπρα στον πλήρη έλεγχο της αγοράς με την επιδίωξή της να διαπραγματευθεί μία πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης. Την περασμένη εβδομάδα φάνηκε ότι αυτή η στρατηγική υψηλού κινδύνου δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους της, «καθώς η αντίδραση της αγοράς έδειξε ότι οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα χωρίς ένα δίχτυ προστασίας, αλλά έδειξε επίσης στους Έλληνες, το 20% των οποίων δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν, τους κινδύνους από την ανάθεση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ», επσιημαίνει ο αρθρογράφος.

«Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται σε όλη την Ευρωζώνη. Η τρέχουσα επιβράδυνση της οικονομίας οξύνει τον ιδεολογικό διχασμό μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι το έλλειμμα ζήτησης στην Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπισθεί με περαιτέρω δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης και εκείνων που θεωρούν ότι τέτοιου είδους μέτρα στήριξης απειλούν να κάνουν βαθύτερα τα προβλήματα χρέους της Ευρωζώνης και ότι η βιώσιμη ανάπτυξη εξαρτάται από την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις. Στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης βρίσκεται -προσθέτει ο Νίξον- ο βασικός γρίφος της κρίσης του ευρώ: Εάν θα επιβιώσει με τους γερμανικούς ή με τους ιταλικούς όρους. Πρόκειται να είναι το ευρώ ένα ισχυρό νόμισμα που βασίζεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, σε ανταγωνιστικές οικονομίες και εθνική υπευθυνότητα; Ή πρόκειται να είναι ένα ασθενές νόμισμα, αναγκασμένο να βασίζεται σε ελλείμματα, στην υποτίμηση, τον πληθωρισμό και τελικά την αμοιβαιοποίηση των χρεών για να ελευθερωθεί από την κρίση;».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman