• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

FT: Τρία σενάρια για την διαπραγμάτευση

17:00 - 14 Φεβ 2015 | Οικονομία
Θα παραταθεί ή θα λήξει το ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 172 δισ. ευρώ;

Οι Financial Times προτείνουν τρία σενάρια.

 

Ο Peter Spiegel, συντάκτης σχετικού δημοσιεύματος, αναλύει τρεις εναλλακτικές εκδοχές για την έκβαση της αναμέτρησης, εκτιμώντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες γι αυτήν που προβλέπει τη λήξη του σημερινού προγράμματος και την έναρξη συζητήσεων για την αντικατάστασή του από ένα άλλο.

 

Τα άλλα δύο σενάρια αφορούν στην παράταση του σημερινού προγράμματος και στη δημιουργία ενός μεταβατικού προγράμματος-«πρόγραμμα – γέφυρα», όπως το ονομάζει η ελληνική κυβέρνηση.

 

«Εάν η Αθήνα επιμείνει στην άρνησή της για παράταση του προγράμματος και οι διαπραγματευτές της ΕΕ είναι εξίσου απρόθυμοι να δεχθούν ένα πρόγραμμα - γέφυρα, αυτό μπορεί να είναι η καλύτερη δυνατή λύση» εκτιμά ο αρθρογράφος.

 

Ορισμένα μέλη της τρόικας, τονίζει,  υποστηρίζουν ότι εφόσον οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα συνεχίζονται, οι επενδυτές θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο να θέσει σε τάξη τα πράγματα της Ελλάδας, εάν το σημερινό πρόγραμμα λήξει σε δύο εβδομάδες. «Δεν είναι κρίσιμης σημασίας η επέκταση» λέει.

 

Επικαλούμενος κοινοτικές πηγές που δηλώνουν ότι «θα μπορούσε επίσης να συμφωνηθεί να αρχίσουν συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό είναι μία διακριτή δυνατότητα», οι FT επισημαίνουν «Αν και το πρόγραμμα της ΕΕ θα τελείωνε, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ συνεχίζεται έως το 2016, δίνοντας στην Αθήνα ένα στήριγμα για χρηματοδότηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ θα συνεχίζονται οι συζητήσεις».

 

Επιπλέον σύμφωνα με την εφημερίδα, το περιθώριο συμβιβασμού σε ένα νέο πρόγραμμα γίνεται πιο ευκρινές: «Γερμανοί αξιωματούχοι έστειλαν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν την ελληνική απαίτηση για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, μειώνοντας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017 κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ».

 

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, το Βερολίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αλλά, παραμένει εμπόδιο η ελληνική αξίωση να σταματήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 22,4 δισ. ευρώ.

 

Στο ερώτημα «Πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα;» απαντά: «Η Αθήνα επιμένει ότι έχει αρκετά χρήματα για να αντέξει μήνες, αλλά αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει από ρευστό τον Μάρτιο. Αυτό θα έδινε στους διαπραγματευτές τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επιτύχουν μία νέα συμφωνία».

 

Ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι λιγοστεύουν οι πιθανότητες για την επέκταση του σημερινού προγράμματος, που είναι η προτίμηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου. «Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι η επέκταση ήταν μόνο θέμα σημειολογίας: Να την ονομάσεις κάπως διαφορετικά, για παράδειγμα "επιμήκυνση" και να αλλάξεις το όνομα της μισητής τρόικας σε "θεσμούς" και η Αθήνα θα συμφωνούσε. Αλλά, αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Επειδή το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν την επέκταση, η Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία που μπορεί να υποβάλει η Ελλάδα σχετικό αίτημα».

 

Συνοψίζοντας, ο αρθρογράφος θεωρεί σχεδόν μηδενική την πιθανότητα για ένα «πρόγραμμα - γέφυρα», που είναι η πρόταση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως τον Ιούνιο, όταν θα υπήρχε η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, από τρεις πηγές: Την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, ύψους 10 δισ. ευρώ, την επιστροφή κερδών ύψους 1,8 δισ. ευρώ που είχε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και τη διάθεση των 10,9 δισ. ευρώ που έχουν μείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Αν και η Αθήνα συνεχίζει να πιέζει για την πρότασή της αυτή, «όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν κάνει σαφές ότι δεν θα αποδεσμευθούν τα κεφάλαια αυτά» τονίζουν οι Times.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:36 - 16 Φεβ 2015
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman