• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

«Τσουνάμι» ανατιμήσεων-Φουσκωμένος ο λογαριασμός με το νέο πακέτο μέτρων

08:51 - 13 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους που θα εφαρμοστούν άμεσα. Χτες στο EWG έγινε σχετική συζήτηση και καταγράφηκε η βούληση μέχρι τις 24/5 να κλείσει η συμφωνία. Ήδη οι πλευρές εργάζονται στο προσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, μαζί με τις διευκρινιστικές σημειώσεις των 25 σελίδων που υπέβαλε η ελληνική πλευρά.

Πάντως υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία «πακέτο» ως τις 24 Μαΐου οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup. Ο αγώνας όπως είναι φυσικό, επικεντρώνεται πέρα απο τα δημοσιονομικά και στο θέμα του χρέους όπου οι δηλώσεις Ντάισενμπλουμ δίνουν παράθυρο αισιοδοξίας.

 

Πάντως το τελικό πακέτο μέτρων δηλαδή οι στοχεύσεις του προληπτικού κόφτη, ειναι σε τελικό στάδιο επεξεργασίας χωρίς όμως να έχουν κλείσει. Για τους έμμεσους φορους που θα «ακουμπήσουν» την τσέπη κάθε φορολογούμενου τα σενάρια που είναι στο τραπέζι ποικίλουν.

 

Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται:

 

 

 

1. Από τον Ιούνιο έρχεται αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε βενζίνη, LPG, κηροζίνη και αέριο. Το αποτέλεσμα θα είναι η τιμή της βενζίνης να αυξηθεί 5 με 10 λεπτά το λίτρο, 3-5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Αυξάνεται αντίστοιχα και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο ενώ από τις αυξήσεις δεν γλιτώνει το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο (κίνησης και θέρμανσης).

 

2. Η αύξηση από την 1η Ιουλίου του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ προκαλώντας ανατιμήσεις σε εισιτήρια μεταφορών, ηλεκτρικά είδη, τυποποιημένα τρόφιμα, εστίαση, τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, καύσιμα κ.α.

 

3. Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και καταργείται το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ που ισχύει στα Δωδεκάνησα.

 

4. Αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και καπνό. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση από 0,20 έως 1 ευρώ το πακέτο.

 

5. Επιβολή φόρου και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

 

6. Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, με στόχο την είσπραξη 30 εκατ. Ευρώ. Η επιβολή τέλους στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα επιβληθεί.

 

7. Θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία από τρία αστέρια και πάνω, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δύο κλειδιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τέλος θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία και 0,50 στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Euroworking Group οι δανειστές δέχθηκαν το τέλος διανυκτέρευσης να πάει το 2018.

 

8. Από τον Ιανουάριο 2017 επιβολή νέου ειδικού φόρου στον καφέ.

 

9. Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά σχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ)).

 

 

 

Στο σχεδιασμό βέβαια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται και η αναμόρφωση της φορολογίας των Ι.Χ., η οποία θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.

 

Γ. Α.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:08 - 13 Μαϊ 2016
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman