• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

«Σωσίβιο» το πλαστικό χρήμα για την αποτροπή νέων μέτρων

13:55 - 25 Φεβ 2017 | Οικονομία
Του Γιώργου Αλεξάκη Παγιώνεται η χρήση πλαστικού χρήματος στις εμπορικές συναλλαγές δίνοντας ανάσα στο κρατικό ταμείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) για την περίοδο των εκπτώσεων το 56% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ποσοστό 50% έως 80% του τζίρου τους έχει πραγματοποιηθεί μέσω χρήσης από τους καταναλωτές πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ για το 2016 η συμβολή της αυξημένης χρήσης καρτών πληρωμής στα έσοδα ΦΠΑ ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι μετά την επιβολή των capital control η πολλαπλασιασμός της χρήσης καρτών  έχει αλλάξει τα δεδομένα.
 
Μόλις τον προηγούμενο Νοέμβριο μιλώντας, στο Συνέδριο 18o Infocom η Νέλλη Τζάκου Γενικής Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της ΕΤΕ σημείωσε ότι στην Εθνική Τράπεζα εκτοξεύτηκε το 2016 η χρήση καρτών σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση έφτασε το 400%. «Αυτό είναι το μόνο θετικό με τα capital controls. Σκεφτείτε τι θα είχε γίνει αν είχε περάσει και το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα» ανέφερε τότε και προσέθεσε ότι «πρέπει να είμαστε pro – active για τη μείωση του κόστους, την βελτίωση της σχέσης με τον πελάτη με τη χρήση της τεχνολογίας».
 
Στο ίδιο πάνελ του συνεδρίου Infocom ο Γιώργος Ναθαναήλ, Συντονιστής του Τομέα Υποδομών & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ,  ανέφερε ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα μπορούσε ένα φέρει εξοικονόμηση 1 δισεκ. στις επιχειρήσεις από τη μείωση ΦΠΑ.
 
Πάντως σύμφωνα με την ΤτΕ η προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος θα πρέπει συμπληρωθεί με επιπλέον παρεμβάσεις.
 
Ειδικότερα, προτείνεται να θεσπιστούν στοχευμένα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ως μέσου συναλλαγών, με επαγγελματικούς κλάδους που έχουν ιστορικά υψηλή ροπή προς φοροδιαφυγή και χαμηλή διείσδυση αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών.
 
Πάντως το όλο θέμα είναι κεντρικό καθώς η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην υπεραπόδοση των εσόδων στην προσπάθεια να αποκρούσει τα αιτήματα για νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για την μετά το πρόγραμμα περίοδο.
 
Πάντως καλό το πλαστικό χρήμα αλλά αν δεν υπάρχει ζήτηση τα έσοδα δε θα αυξηθούν. Βουτιά, έτσι, έκανε ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων στην Αθήνα σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ)
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα γνώμης σε εμπορικές επιχειρήσεις που διενήργησε ο ΕΣΑ, το 78% δήλωσε ότι ο τζίρος μειώθηκε κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις σε σχέση με αυτές του 2016. Μόλις το 3% δήλωσε ότι ο τζίρος αυξήθηκε, ενώ το 16% απάντησε ότι ο τζίρος έμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Το χειρότερο ίσως είναι ότι η πτώση του τζίρου ξεπέρασε τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Το 74% δήλωσε ότι ο τζίρος που σημείωσαν στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήταν χειρότερος του αναμενομένου. Το 22% δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις τους έκαναν τον αναμενόμενο τζίρο, ενώ μόλις το 2% απάντησε ότι πραγματοποίησε τζίρο καλύτερο του αναμενομένου.
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman