• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σκέρτσος: H κρίση μας έμαθε να μην υποκύπτουμε σε «λεφτόδεντρα»

14:52 - 10 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Για τις προτεραιότητες που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή κρίση του κορονοϊού, μίλησε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο υπουργός παρά των πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Όπως είπε, ως χώρα έχουμε μια κατάκτηση: το επιτελικό κράτος, ένα πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης που λειτούργησε αποτελεσματικά σε αυτή την κρίση. Ο επιτελικός ρόλος του κράτους σημαίνει πως έχουμε όλη την πληροφορία στα χέρια μας. Καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση κι ότι έπρεπε όλες οι ψηφίδες του κράτους να δουλέψουν με συντονισμό.

Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε, σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, για να συμπληρώσει: υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι λειτουργοί, αυτό που έλειπε ήταν η ηγεσία. Όταν λαμβάνουν σαφείς οδηγίες λειτουργούν και καλύτερα.

Για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να απαλλαγεί από την υποχρέωση επίτευξης των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων (Σύμφωνο Σταθερότητας), το οποίο είχε περιγράψει σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, ο κ. Σκέρτσος απάντησε:

«Αν δεν ακολουθήσουμε την προτροπή Τσίπρα, θα το πετύχουμε, χρειάζεται καλή διαχείριση στη δημοσιονομική επέκταση ώστε να μην ανησυχήσουμε τις αγορές για πιθανή αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων μας. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε την εικόνα μιας χώρας που ξοδεύει σαν να μην υπάρχει αύριο. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα είναι να λειτουργήσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες».

Πού οφείλεται η επιτυχία της Ελλάδας

Το ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε καλά την κρίση οφείλεται, κατά τον κ. Σκέρτσο σε δύο παράγοντες:

Πρώτον, βλέπαμε επεισόδια από το μέλλον σε πραγματικό χρόνο, τι συνέβαινε δηλαδή σε Ιταλία και Ισπανία που, αν και πιο ισχυρές οικονομκά, κατέρρεαν και δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την κρίση.

Δεύτερον, λειτούργησε αποτελεσματικά ο κρατικός μηχανισμός με ξεκάθαρες οδηγίες και μηνύματα ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή, να προασπίσουμε και βασικά αιτήματα κοινωνικά και δημοκρατικά. Δεν θέλαμε να κάνουμε έκπτωση στην ενημέρωση του κόσμου και στην επικοινωνία με τους πολίτες.

Να λειτουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρωτόκολλο μεταφορών

Αναφερόμενος στον τουρισμό, σημείωσε: «Εργαζόμαστε εντατικά για την επανεκκίνηση και της τουριστικής οικονομίας. Θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πρωτόκολλα μεταφορών από την ΕΕ. Αν δεν συμβεί αυτό θα μπορούσε να γίνει και διακρατικά. Θέλουμε όμως να λειτουργήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρωτόκολλο μεταφορών. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι σκέφτεται με έναν τρόπο αλληλέγγυο».

Η μετάβαση στην επόμενη μέρα

Για την επόμενη μέρα, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι γίνεται μια μετάβαση σε μια περίοδο για την οποία δεν έχουμε μεγάλη ορατότητα.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, υπάρχει μια τάση σε μερίδα της κοινωνίας για επιστροφή στην παλαιά κανονικότητα. Μέχρι να βρούμε το φάρμακο και το εμβόλιο, η παλιά κανονικότητα δεν υπάρχει. Απαιτείται μέγιστη υπευθυνότητα από όλους. Να μην πολιτικοποιούμε μια κατάσταση που αφορά τη δημόσια υγεία. Το να βάζουμε πολιτικό πρόσημο γύρω από τις οδηγίες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι άκαιρο», σημείωσε πιο αναλυτικά ο κ. Σκέρτσος.

Για το σχέδιο Τσίπρα

Τέλος, για το σχέδιο Τσίπρα περί εμπροσθοβαρούς χρήσης του λεγόμενου «μαξιλαριού», ο κ. Σκέρτσος σχολίασε ότι το πλεονέκτημά μας είναι ότι βγαίνουμε από μια πολυετή κρίση που μας έμαθε να μην υποκύπτουμε σε σειρήνες που μιλούν για λεφτόδεντρα. Όσο δεν λειτουργεί η οικονομία αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Η προηγούμενη κρίση μας έκανε πιο δυνατούς και πιο σοφούς. Η Ελλάδα ξεχώρισε γιατί έδειξε ότι πήρε τα μαθήματα της κρίσης. Μάθαμε να λειτουργούμε με πολύ λιγότερους πόρους.

Ο κόσμος απαιτεί ενότητα και υπευθυνότητα, να βλέπουμε τα θέματα με τη σειρά, έχουμε ρίξει 10 δισ. στην οικονομία και έπεται κι άλλο πακέτο όμως δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Πρόκειται για μια κρίση που αφορά όλο τον κόσμο. Οι εκτιμήσεις μιλούν για ύφεση 3% της παγκόσμιας οικονομίας και 7,7% για την ευρωζώνη. «Προσωπικά δεν θα έκανα εκτίμηση, οι εκτιμήσεις είναι στον αέρα, υπάρχει ένα σοκ προσφοράς, ένα σοκ ζήτησης. Ας είναι προσεκτικοί αυτοί που κάνουν εκτιμήσεις για το βάθος της ύφεσης», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:07 - 10 Μαϊ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman