• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Κοινωνικό μέτωπο προστασίας της α' κατοικίας «χτίζουν» οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

20:02 - 12 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός καλεί με επιστολή του τους θεσμικούς κοινωνικούς φορείς να συγκροτήσουν ένα κοινωνικό μέτωπο «προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα ισορροπεί τα αντιτιθέμενα συμφέροντα και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των καλόπιστων οφειλετών».

Αναλυτικότερα, ο κ. Βερβεσός απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον πρόεδρο της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ, Ιωάννη Πάιδα, τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Ιωάννη Παναγόπουλο, τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γεώργιο Καββαθά, τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γεώργιο Καρανίκα, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιο Στασινό, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γεώργιο Ρούσκα, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπυρίδωνα Μάμαλη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Δημοσθένη Τσιριγώτη, και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη.

Με την επιστολή του αυτή «καλεί τους θεσμικούς κοινωνικούς φορείς να συγκροτήσουν ένα κατά το δυνατόν ευρύτερο, κοινωνικό μέτωπο, με σκοπό την από κοινού εκπόνηση προτάσεων, που θα δημιουργούν ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα ισορροπεί τα αντιτιθέμενα συμφέροντα και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των καλόπιστων οφειλετών».

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Βερβεσός καλεί τους λοιπούς κοινωνικούς θεσμικούς φορείς να συμμετάσχουν, στα πλαίσια του θεσμικού τους ρόλου και της κοινωνικής τους αποστολής, «στη συγκρότηση επιτροπής εκπόνησης προτάσεων και σχετικού σχεδίου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη λεγόμενη «ιδιωτική πτώχευση» και εν γένει τα «κόκκινα δάνεια», το οποίο θα τεθεί σε γνώση όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα».

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,

Η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, ιδιαίτερα δε, στη σημερινή δύσκολη χρονική συγκυρία, της μεταμνημονιακής εποχής και της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η λυσιτελής επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» και η άμεσα συνεχόμενη με αυτό προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης.

Η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μέχρι 31.7.2020, παρότι δεν επιλύει οριστικά το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθόσον παρέχει ικανό χρονικό περιθώριο για περαιτέρω ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα επί του προβλήματος αυτού.

Την ίδια στιγμή όμως, δημοσιογραφικές διαρροές αναφέρουν περί συστάσεως Επιτροπών για την επεξεργασία των σχετικών οριστικών ρυθμίσεων προς επίλυση του θέματος, χωρίς τη συμμετοχή και την ενημέρωση των θεσμικών κοινωνικών φορέων, όπως τα επιμελητήρια, οι επιστημονικοί φορείς, οι συνδικαλιστικές συσσωματώσεις.

Κατόπιν αυτών, και στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου αλλά και της κοινωνικής μας αποστολής, θεωρούμε ως αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός ευρύτερου, κατά το δυνατόν, κοινωνικού μετώπου, με την συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων, με σκοπό την από κοινού εκπόνηση προτάσεων, με νομοτεχνική διατύπωση σχεδίου νόμου, που θα δημιουργούν ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα ισορροπεί τα αντιτιθέμενα συμφέροντα και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των καλόπιστων οφειλετών και το οποίο θα τεθεί προς γνώση όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε να γνωρίσετε εάν επιθυμείτε να οργανωθεί από κοινού αυτή η πρωτοβουλία, με τη συγκρότηση Επιτροπής Εκπόνησης προτάσεων και σχετικού σχεδίου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη λεγόμενη «ιδιωτική πτώχευση» και εν γένει τα «κόκκινα δάνεια». Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, παρακαλούμε να μας αποστείλετε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου το όνομα του εκπροσώπου σας στην Επιτροπή και του αναπληρωτή του, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλέφωνο) για τα περαιτέρω».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:55 - 12 Μαϊ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman