• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σε νέα παράταση για τις δηλώσεις εισοδήματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση

09:11 - 10 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Στις 29 Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και προς το παρόν περίπου οι μισές βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί στο Taxisnet 3,8 εκατ. έντυπα Ε1 σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Λόγω του μεγάλου όγκου δηλώσεων που πρέπει ακόμα να υποβληθούν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία, αφού για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 29 Ιουλίου πρέπει να υποβάλλονται 130.000 περίπου δηλώσεις τη μέρα

Από όσες έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, το 32,55% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί είναι χρεωστικό και αντιστοιχούν σε φόρο 1,23 δισ. ευρώ. Το 13% των δηλώσεων είναι πιστωτικό και αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 182 εκατ. ευρώ. Τέλος, το 54,40% των δηλώσεων είναι μηδενικό.

Σε 8 μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, μπορεί να εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων που ίσχυε έως πέρυσι. Η πρώτη δόση μπορεί να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου ενώ η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών βεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%. 

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, θα γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Παράλληλα, ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, καταβάλλεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί για 6 δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά επόμενων μηνών.

Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι τις 29 Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά μηνών που ακολουθούν.

Γιάννης Χατζηχαραλάμπους

Τελευταία τροποποίηση στις 09:27 - 10 Ιουλ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman