• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στουρνάρας: Μεγάλη ώθηση στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

12:58 - 29 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από τη δράση Next Generation, πάνω από 17% του ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για μέση άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2021 - 2026.

«Ήταν κάτι αναπάντεχο. Θα έχει πολύ θετική επίπτωση στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

«Έχουμε κάνει συγκεκριμένους υπολογισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Για τα επόμενα έξι χρόνια, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 2% υψηλότερη από τις προβλέψεις που κάναμε ως τώρα. Οπότε, θα αναθεωρηθούν υψηλότερα οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Η μεγάλη πρόκληση είναι οι μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να απορροφήσει τα κεφάλαια «με το σωστό τρόπο, έχουν τη μέγιστη δυνατή επίπτωση στην ανάπτυξη. Δεν αρκεί να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Πρέπει οι επενδύσεις να συνοδευτούν από δομικές μεταρρυθμίσεις».

Από τον πληθωρισμό θα εξαρτηθεί πότε θα χαλαρώσει το πρόγραμμα της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα χαλαρώσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, βασιζόμενη κυρίως στο πώς εξελίσσεται ο πληθωρισμός, σημείωσε, παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι αγορές assets ίσως συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Η σύνδεση της μοίρας του προγράμματος τόνωσης με τις τιμές καταναλωτή, σηματοδοτεί πιθανή στήριξη για την επέκταση του προγράμματος πέραν του Ιουνίου 2021, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για χρόνια.

«Έχουμε μια στρατηγική εξόδου», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg, όταν ερωτήθηκε για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη του πληθωρισμού», τόνισε.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αναμένει η ΕΚΤ να κάνει χρήση του συνόλου του προγράμματος των 1,35 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ, γνωστό ως ΡΕΡΡ.

Δήλωσε ακόμη ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, αν και μια εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει προειδοποιήσει ότι οι προοπτικές ανάκαμψης παραμένουν αβέβαιες και άνισες, παρά το πρόσφατο δημοσιονομικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ που στόχο έχει να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα κράτη της περιοχής.

Ο Γ. Στουρνάρας συμμερίζεται την επιφυλακτικότητά της. «Ενώ είναι αλήθεια ότι παρατηρούμε μια ύφεση τον Απρίλιο, οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν». Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται ξανά μετά από μήνες συρρίκνωσης, ωστόσο οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διατηρήσουν τους εργαζόμενους μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς εμπορίου διεθνώς και ζήτησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:20 - 29 Ιουλ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman