• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Συνάντηση Σκυλακάκη-Καρανίκα - Ποια τα αιτήματα της ΕΣΕΕ

11:51 - 04 Σεπ 2020 | Οικονομία
Την άμεση ανάγκη για τον εξορθολογισμό των μέτρων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υπό το φως των αρνητικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά, έθεσε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, στη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με την η ΕΣΕΕ, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα το οποίο επέτρεψε στον κ. Καρανίκα να αναδείξει την αναγκαιότητα για αντικατάσταση της πρακτικής των ενισχύσεων της επιχειρηματικότητας, όπως ισχύουν σήμερα βάσει κλάδου και ΚΑΔ, και την προσαρμογή τους στις πραγματικές ταμειακές ανάγκες, απαιτήσεις και δυνατότητες των επιχειρήσεων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το σοκ του lockdown και τους αναιμικούς τζίρους μετά την επαναλειτουργία τους.

Ο κ. Καρανίκας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αναπληρωτή Υπουργό τα εξής θέματα:

 • Την διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τον τουρισμό. Η ΕΣΕΕ πρότεινε, όλα τα μέτρα που ισχύουν για την υποβοήθηση του τουρισμού να ισχύσουν και για τις εποχικές επιχειρήσεις του εμπορίου, στη βάση του καθορισμού της εποχικότητάς τους, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε για την παράταση των επιταγών και την πρόσφατη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή να έχουν πραγματοποιήσει ποσοστό άνω του 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.
 • Τον προσδιορισμό των «πληττόμενων επιχειρήσεων» που πρέπει να ενισχυθούν λόγω της πανδημίας. Ο έως τώρα καθορισμός μέσω κλάδου ή μέσω ΚΑΔ είναι αλυσιτελής και ελλειμματικός, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι, η πανδημία πλήττει σε διαφορετικό βαθμό επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου. Συνακόλουθα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ πρότεινε ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης ως «πληττόμενης» να γίνεται με κριτήριο το ποσοστό μείωσης του τζίρου της σε σύγκριση με τον περυσινό για την δεδομένη χρονική περίοδο, κατ΄ αναλογία του μέτρου που εφαρμόζεται για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου στα νομικά πρόσωπα.

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ, όπως επισημαίνεται, έγινε αναφορά και στην ανάγκη θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να τροφοδοτεί τις λειτουργικές υποχρεώσεις της επιχείρησης. Επισημάνθηκε ότι η υλοποίηση αυτού του μέτρου, από μόνη της θα αρκούσε για να δώσει ανάσες ζωής σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά απέναντι στις προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία.

Ο κ. Σκυλακάκης, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να σταθεί αρωγός δίπλα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αντιλαμβάνεται, πρόσθεσε, τις μειωμένες οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό, θα προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα επιταχυνθούν τα μέτρα ενίσχυσης. Υπογράμμισε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των φόρων μαζί με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πλαίσιο της επόμενης ημέρας θα αποσαφηνιστεί μέσα από τις προσεχείς εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Η αγορά έχει επείγουσα ανάγκη μία δικαιότερη μέθοδο στήριξης

«Αναμένουμε από την Πολιτεία να επιδείξει ευελιξία, υπομονή και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των αναγκών της πληγείσας επιχειρηματικότητας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω στον Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών κ. Σκυλακάκη πως η αγορά έχει επείγουσα ανάγκη μία δικαιότερη μέθοδο στήριξης, καθώς με κριτήριο τον κλάδο ή τον ΚΑΔ μένουν εκτός του πλέγματος των κυβερνητικών μέτρων χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται πραγματικά» δήλωσε σχετικά ο κ. Καρανίκας προσθέτοντας:

«Μόνο στη βάση της μείωσης τζίρου, όπως εφαρμόστηκε για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου, θα πρέπει να εντοπίζεται και να χαρακτηρίζεται ως «πληττόμενη» μία επιχείρηση. Η Κυβέρνηση δείχνει πως διαθέτει την πολιτική βούληση να διορθώνει λάθη και παραλείψεις. Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, μπορούν να περιοριστούν αποτελεσματικότερα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία», κατέληξε.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman