• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σταϊκούρας: Tελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου θα πληρωθεί η Επιστρεπτέα 4

13:39 - 09 Νοε 2020 | Οικονομία
Πριν τελειώσει ο Νοέμβριος, περίπου στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, εκτιμά ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας πως θα πληρωθεί στους δικαιούχους η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4. Εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του REAL πως καλύπτει όλους όσοι έχουν κλείσει με αναγκαστικά μέτρα ανεξαρτήτως ΚΑΔ ή πτώσης τζίρου.

Εξήγησε πως πρέπει να ενημερωθούν οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Γιατί πολλοί, όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες ταξί, ίσως δεν γνώριζαν πως μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το εν λόγω μέτρο. Επανέλαβε πως κατά 50% πλέον θα είναι μη επιστρεπτέο το ποσό. Το υπόλοιπο έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Στον 4ο κύκλο θα κριθεί η συμμετοχή με βάση την μείωση τζίρου τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ο 5ος  κύκλος του Δεκεμβρίου θα διανεμηθεί με βάση την μείωση του τζίρου μηνός Νοεμβρίου.

Είπε επίσης πως μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέχρι σήμερα έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 150 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση επιμένει ότι η οικονομία θα επανέλθει γρήγορα και εύκολα κάνοντας ένα “V” στην ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “όλες οι εκτιμήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δείχνουν ότι θα υπάρχει μία ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Άρα όλες οι μελέτες δείχνουν και για την Ελλάδα ότι θα βελτιωθεί η οικονομία σημαντικά το 2021 στο βασικό σενάριο. Όσο κάθε χώρα στην Ευρώπη- και η Ελλάδα- μπαίνουν σε ένα δεύτερο lockdown ή όσο υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόσο η ανάκαμψη που αναμένεται το 2021 θα συρρικνώνεται. Άρα δεν μπορώ να δώσω ξεκάθαρη εικόνα γιατί όλοι εξαρτώμαστε από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Αν γνωρίζαμε πότε θα αντιμετωπιστεί με επάρκεια η υγειονομική κρίση, θα μπορούσα να σας κάνω καλύτερες εκτιμήσεις. Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα: Προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη το 2021 αλλά όσο οι περιορισμοί στην οικονομία είναι αυστηρότεροι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τόσο το ποσοστό της ανάκαμψης θα συρρικνώνεται. Αυτό δείχνει και την ορθότητα της επιλογής να ρίχνουμε πολλά όπλα και πυρομαχικά στη μάχη αλλά να κρατάμε και πολεμοφόδια καθώς δεν γνωρίζουμε την ένταση και το μέγεθος της κρίσης, ούτε τον ακριβή χρόνο για το εμβόλιο. Ελπίζουμε και ενεργούμε για το καλύτερο ως ΥΠΟΙΚ αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο”.

Σε ερώτηση γιατί να υπάρχει οφειλόμενο ενοίκιο έστω 60% σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “το κράτος έρχεται και παρεμβαίνει σε σύμβαση μεταξύ δύο ιδιωτών. Αυτό δεν γίνεται στην Ευρώπη. Κοιτάμε και τις δύο πλευρές του λόφου. Από τη μία δίνουμε υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα και κύριες κατοικίες εργαζομένων που πλήττονται όπως και στη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους και από την άλλη κοιτάμε να καλύψουμε κατά το ήμισυ τη ζημία για τους ιδιοκτήτες με το ποσό να πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς”.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι “πουθενά πανευρωπαϊκά δεν υπάρχει διαγραφή οφειλών. Νομοθετήσαμε ότι οι οφειλές πάνε από τον Απρίλιο του 2021 και μετά για όσους πλήττονται και μάλιστα μπορούν να πληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με πολύ μικρό επιτόκιο. Δεν ερχόμαστε να επιβαρύνουμε τους πολίτες το 2021”.

Αναφορικά με τα 800 ευρώ και τις επικρίσεις ότι τελικά κανείς δεν θα το πάρει ολόκληρο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “δεν ήταν επικοινωνιακή η εξαγγελία. Στην α’ φάση τα 800 ευρώ αντιστοιχούσαν σε 45 ημέρες. Τώρα αντιστοιχούν σε 30 ημέρες. Αν κάποιος μπήκε σε αναστολή αρχή του μήνα θα πάρει 800 ευρώ, αν μπήκε από σήμερα θα πάρει αναλογικά γιατί για μια εβδομάδα δούλευε”.

Σχετικά με το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “το συζητήσαμε με το υπουργείο Εργασίας και καλύπτουμε 130.000 μακροχρόνιας ανέργους. Οι υπόλοιποι στηρίζονται μέσω διαφόρων προγραμμάτων που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κ.α”. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας “ερχόμαστε και ενισχύουμε την οικονομία”.

Reporter.gr on Google News
Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 09 Νοε 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman