• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σαμαράς- Μπαρόζο: "Μέχρι το τέλος του έτους το deal με την τρόϊκα"

17:20 - 04 Δεκ 2013 | Πολιτική
Αισιόδοξοι ότι εντός του Δεκεμβρίου θα βγει "άσπρος καπνός" στις συνομιλίες της Αθήνας με την τρόϊκα εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014 και αναγνώρισε το "τεράστιο βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός".

 

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρα μας, τονίζοντας ότι "είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου, και δεν είναι η στιγμή να σταματήσουμε". Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως πιθανόν "στο τέλος ο δρομέας είναι περισσότερο κουρασμένος από ό,τι στην αρχή, ακόμα και αν είναι μικρή απόσταση προς το τέλος του δρόμου".

 

"Πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα τελευταία βήματα για να φτάσουμε στο τέλος", συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν θετικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

 

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση όσον αφορά τις εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες και πως ορισμένα θέματα είναι δύσκολα από τεχνική σκοπιά.

 

Ο ίδιος υποστήριξε, πάντως, ότι οι προτάσεις που γίνονται από την πλευρά της Ε.Ε. είναι προς το καλό της Ελλάδας και ότι η Ε.Ε. ενθαρρύνει τη χώρα μας να καταβάλει προσπάθεια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

"Έγιναν τεράστιες θυσίες, αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία", πρόσθεσε. Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε "εντυπωσιακές" τις προσπάθειες της χώρας μας, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε διάφορους τομείς όπως στη φορολογία και στο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

mparozo1

Αντ. Σαμαράς: Δεν υπάρχει κόπωση για μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει θετική έκβαση εντός του έτους, τονίζοντας ότι "δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αδιέξοδο".

 

Όπως ανέφερε, η χώρα μπορεί να μην έχει ανταποκριθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά κατάφερε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τον στόχο που είχε τεθεί.

 

Είπε, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει θεαματική πρόοδο σε κάποιους τομείς και πως ο ίδιος δεν σκέφτεται την κόπωση σε "οποιοδήποτε στάδιο του μαραθωνίου", διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως δεν θα υπάρξει κόπωση για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει "με ή χωρίς την κρίση, με ή χωρίς την τρόικα".

 

O κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πιο δυνατή".

samaras-thumb-large

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman