• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Άτολμη η ρύθμιση της κυβέρνησης για τα ληξιπρόθεσμα, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

15:49 - 24 Οκτ 2014 | Πολιτική
Ως άτολμη και ξεκομμένη από ένα συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και κάλεσε την «παραπαίουσα», όπως την χαρακτήρισε, κυβέρνηση να την αποσύρει και να φέρει την πρόταση του κόμματος «αν θέλει να αντιμετωπίσει το ιδιωτικό χρέος».

Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει τις διαφορές της πρότασης του από εκείνη της κυβέρνησης.

 

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με την τροπολογία της κυβέρνησης απαλλάσσονται σ’ ένα ποσοστό μόνο προσαυξήσεις και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής της βεβαιωμένης οφειλής και όχι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και αποτελούν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Έτσι, εκβιάζονται οι πολίτες να παραιτηθούν από το νόμιμο δικαίωμα τους να αμφισβητήσουν το ύψος της βεβαιωμένης οφειλής διοικητικά ή δικαστικά. Αντιθέτως, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δική του πρόταση, όλες οι αμφισβητούμενες από τους πολίτες υποθέσεις πριν ρυθμιστούν σε δόσεις παραπέμπονται σε Επιτροπές Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, ώστε να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος της οφειλής, διευκολύνεται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ το συνολικό ποσό από προσαυξήσεις και πρόστιμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.

 

Δεύτερον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι, για οφειλές που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ η ρύθμιση σε 36, 48 ή 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπεται μπορεί να οδηγεί στην καταβολή μηνιαίων ποσών, που υπερβαίνουν την ικανότητα του οφειλέτη να πληρώσει. Παράλληλα, ο οφειλέτης οφείλει να είναι ενήμερος για τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ώστε να υπαχθεί και να παραμείνει στην ρύθμιση. Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιον ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής αφού όσοι χρωστούν δεν μπορεί να είναι ενήμεροι φορολογικά. Ακόμη όμως κι αν υπαχθεί κάποιος στην ρύθμιση θα εκπέσει στον πρώτο μήνα που δεν θα μπορέσει να καταβάλλει την δόση και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.

 

Αντιθέτως, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται ρύθμιση για όλους σε 84 δόσεις του ποσού της οφειλής, σε κάθε περίπτωση όμως το ποσό της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Αν το υπερβαίνει οι δόσεις θα είναι περισσότερες. Έτσι διασφαλίζεται η δυνατότητα του οφειλέτη να πληρώσει τις δόσεις αλλά και να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές μηνιαίο εισόδημα και την λειτουργία της επιχείρησης που είναι και το ζητούμενο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Παράλληλα, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται αναστολή για 12 μήνες της καταβολής των δόσεων για όσους έχουν μηδενικό εισόδημα.

 

Παράλληλα, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το κόμμα, καταργείται ο χαρακτηρισμός ως διαρκούς του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και απαλλάσσονται της ποινικής ευθύνης όσοι έχουν αποδεδειγμένα αντικειμενική αδυναμία να καταβάλλουν τις οφειλές τους.

 

Απαγορεύεται επίσης η παράνομη κατάσχεση με e-mail των τραπεζικών λογαριασμών και η έφοδος στις κατοικίες φορολογικών υπαλλήλων χωρίς παρουσία Εισαγγελέα.

 

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι «ύποπτο» για τις προθέσεις της κυβέρνησης και το παραχωρούμενο με την τροπολογία δικαίωμα στο Υπουργείο Οικονομικών έγγραφης υποθήκης. Έτσι το μέτρο της κατάσχεσης που αναστέλλεται (μόνον η εκτέλεση!) επιβαρύνεται και με το μέτρο της υποθήκευσης της κατοικίας ή της επαγγελματικής στέγης.

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι όσους υπαχθούν στην ρύθμιση και εκπέσουν τους περιμένει «κόλαση», αφού θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους, ενώ θα αναβιώσουν άμεσα όλα τα μέσα δίωξης και εκτέλεσης.

 

«Αποδεικνύεται τελικά πως ο θησαυρός του κυρίου Σαμαρά ήταν στην πραγματικότητα άνθρακας» επισημαίνεται.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman