• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Μπαλάκι ευθυνών από το Μαξίμου - Οι «συνιστώσες» των Θεσμών φρενάρουν τον έντιμο συμβιβασμό

17:09 - 05 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Στην αντεπίθεση περνά το Μέγαρο Μαξίμου και δείχνει στην πλευρά των δανειστών τους υπεύθυνους για την μη επίτευξη συμφωνίας.

Σε συνέχεια των χτεσινών δηλώσεων Σακελλαρίδη, ότι και μέσα στους κόλπους των δανειστών υπάρχουν διαφωνίες κατά τα όσα ισχύουν εντός ΣΥΡΙΖΑ με τις «συνιστώσες», πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, που δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους.

«Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού» αναφέρουν πληροφορίες από το κυβερνητικό μέγαρο.

Κατά κυβερνητικούς αξιωματούχους υπάρχει διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς και δημιουργεί εμπόδια. Πιο συγκριμένα σημειώνουν:

 

α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Το αποτέλεσμα είναι, το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός» αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου και υπογραμμίζουν ότι: «Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ελληνική πλευρά έχοντας συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:

 

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

 

Μάλιστα παραπέμπει στους σημερινούς FT, όπου, όπως λένε, αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντιθέσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ [άρθρο του Peter Spiegel]. Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

 

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι ην ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». «Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας» λένε και πετούν το μπαλάκι του αδιεξόδου στην άλλη πλευρά.

 

Αυτά την ώρα που έντονη φημολογία επικρατεί για την προώθηση συμφωνίας μετά και τις δηλώσεις Μοσκοβισί, που έκανε λόγο για «ισχυρή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ο επικεφαλής του Euro-Working Group Τόμας Βίζερ, πρόβελεψε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στην συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι «στο τέλος» θα υπάρξει συμφωνία, χωρίς να προσδιορίσει ακριβώς το πότε. Αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «ο μήνας αυτός είναι καλός για συμφωνία».

Ο επικεφαλής του Euro-Working Group τόνισε πως ένα Grexit θα ήταν επώδυνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη και πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει κάτι τέτοιο.

«Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ», δήλωσε.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:28 - 05 Μαϊ 2015
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman