• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Α. Τσίπρας: Ο Νότος χρειάζεται ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο

20:45 - 12 Μαρ 2016 | Πολιτική
Περισσότερα λεφτά για τον ευρωπαϊκό Νότο ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατικών ηγετών στο Παρίσι.

«Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, άρα και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο ιδίως για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, - καθώς δε γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, στα οποία μάλιστα  να μη λαμβάνονται υπόψιν κοινωνικοί δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην άποψή του, ότι «Η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα αφορά τόσο το μέλλον της ίδιας της Ευρώπη όσο και το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων». Για αυτό και, όπως τόνισε,  «η πρόκληση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δυο παράλληλες κρίσεις στην Ελλάδα, την οικονομική και την προσφυγική, δε θα αποτελεί επιτυχία μόνο για την Ελλάδα, αλλά επιτυχία της Ευρώπης, την οποία θα πιστωθούν κατά κύριο λόγο οι προοδευτικές δυνάμεις».

 

Πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

 

Αναφερθείς στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο πρωθυπουργός είπε: «Κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η Συμφωνία. Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η Συμφωνία του Ιούλη».

 

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε την ανάγκη για κοινά δημοσιονομικά εργαλεία αλλά και κοινούς φορολογικούς κανόνες, τραπεζική ένωση αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, γιατί διαφορετικά, όπως προειδοποίησε «θα συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου, σε αυτές του Βορρά».

 

Το χειρότερο για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα,  είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Για τον λόγο αυτό παρατήρησε: «Είναι απαραίτητο οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, σε ένα Σύμφωνο αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή μέσα στα πλαίσια ισορροπημένων προϋπολογισμών, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι διεκδίκηση, είναι ανάγκη».

 

Προσφυγική κρίση

 

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη να εφαρμοστεί-αν και δύσκολη, όπως αναγνώρισε- η συμφωνία με την Τουρκία, λέγοντας μεταξύ άλλων:  

«Η Ευρώπη είναι σήμερα στις συμπληγάδες της λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης. Η λιτότητα διαμόρφωσε το γόνιμο έδαφος για την Ακροδεξιά. Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας. Χρειαζόμαστε κοινό προοδευτικό μέτωπο για να διεκδικήσουμε την αλλαγή αυτή. Πρέπει να σπάσουμε την ηγεμονία των ακροδεξιών ιδεών στην προσφυγική κρίση. Αυτό είναι το πρόβλημα με το προσφυγικό.

 

Η επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από Τουρκία, αν και δύσκολη, πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο πρόσφυγας που έχει διακινδυνεύσει τη ζωή του στις βόμβες και στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βρει τρόπους να περνάει στην Ευρώπη».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman