• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Επίσκεψη Δένδια στη Σερβία: Σύσταση νέου σχήματος περιφερειακής συνεργασίας

18:08 - 14 Νοε 2019 | Πολιτική
Επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

«Η συνάντηση του ανωτάτου Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου θα αποτελέσει μία σημαντική ευκαιρία για να εγκαινιάσουμε μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις και να ενισχύσουμε την ήδη πολυμερή συνεργασία μας» ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, συμφώνησαν στη σύσταση ενός νέου σχήματος περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Σερβίας και της Κύπρου. Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα της Σερβίας απασχόλησε επίσης τη συνάντηση. Ο κ. Δένδιας υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες που κάνει η Σερβία για να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για εμάς είναι σαφές ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασικό στοιχείο  για την εδραίωση της σταθερότητας της ειρήνης και της ευημερίας στην πολυτάραχη περιοχή μας» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Τι ειπώθηκε για το Κόσοβο

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε, επίσης, και το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα μη αναγνωρίζοντας το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Ο κύριος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό παραμένει σταθερή, τονίζοντας ότι μέχρι να βρεθεί οριστική λύση η Ελλάδα δεν θα προσχώρηση στην αναγνώριση του Κοσόβου.

Οι υπόλοιπες συναντήσεις

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της σερβικής προεδρίας, κυριάρχησαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Τέλος, το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο και θα δει Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:12 - 14 Νοε 2019
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman