• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Χατζηδάκης: Η Τουρκία είναι μια παραφωνία στην ευρύτερη περιοχή

13:36 - 07 Ιαν 2020 | Πολιτική
Στα προβλήματα ηλεκτροδότησης που λόγω της κακοκαιρίας υπήρξαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Ενέργειας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στα νησιά

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε όλες τις χώρες του πλανήτη όταν υπάρχουνε τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα οπωσδήποτε επηρεάζονται τα δίκτυα, οι υποδομές. Βεβαίως ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε και κάνει υπερπροσπάθεια, έχουνε βγει πάρα πολλά συνεργεία και δικά του και υπεργολάβων, αλλά δεν μπορώ να κρύψω ότι εκτός από το πρόβλημα το οποίο συνδέεται με την ένταση της κακοκαιρίας υπάρχει και ένα θέμα με τα πεπαλαιωμένα δίκτυα και με την  υποεπένδυση που είχε. Τη ΔΕΗ δεν την υπονομεύουμε, λέγοντας την αλήθεια θέτουμε τις βάσεις για να προχωρήσουμε προς τα μπρος και ήδη η ΔΕΗ προχωρεί προς τα μπρος αλλά η ΔΕΗ ανεβαίνει με τις σκάλες, δεν ανεβαίνει με το ασανσέρ.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ για την προσπάθεια που κατέβαλαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η Ελλάδα κάνει κινήσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα δεδομένου ότι αυτοί οι γείτονες υπάρχουν για εμάς, με αυτούς πρέπει να συνυπάρξουμε. Δεν είναι μόνο η ΕΕ στην οποία έχουμε κινηθεί είναι οι κινήσεις που έχουμε κάνει προς την πλευρά του Ισραήλ, οι κινήσεις ου έχουμε κάνει προς την πλευρά της Αιγύπτου, οι κινήσεις που έχουμε προς την πλευρά μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Οι κινήσεις που έχουμε κάνει και προς την ίδια την Λιβύη και φυσικά δεν μπορεί κανείς να αγνοεί τις ΗΠΑ και για αυτό πέρα από τη στρατηγική σχέση την οποία έχουμε υπάρχει και η επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη για να υπογραμμίσει αυτή τη στρατηγική σχέση. Η Ελλάδα είναι αυτή την ώρα ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων και αυτό το ρόλο τον υπογραμμίζουμε και παράλληλα προσδοκούμε και αντίστοιχη στήριξη από τις ΗΠΑ.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε σε διαρκή αντιπαράθεση με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια παραφωνία στην ευρύτερη περιοχή και δεν λεω σε σχέση μόνο με την Ελλάδα γενικότερα η συμπεριφορά της ως προς την Νοτιοανατολική Μεσόγειο δείχνει ότι θέλει να είναι η χώρα η οποία θα καθορίζει το παιχνίδι και όλοι οι υπόλοιποι που θα είναι ένα είδος δορυφόρων, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό όχι από εμάς αλλά από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι είμαστε στο 2020 δεν είμαστε πια στο 18ο αιώνα. Τα πράγματα έχουνε αλλάξει και πρέπει να συνυπάρξουμε όλοι με όρους ισοτιμίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η Ελλάδα θέλει την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία για αυτό το λόγο κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους. Κρατάμε την επαφή με την Τουρκία την ίδια στιγμή όμως δεν ξεχνάμε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και φυσικά δεν παραγνωρίζουμε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρηνική αλλά είναι ταυτόχρονα και μια χώρα με εθνική αξιοπρέπεια.  Είναι κρίμα να μη δώσουμε ευκαιρία στην ειρήνη και στην ειρηνική συνύπαρξη. Είναι πολύ θετικό και για την οικονομία αλλά και για τους λαούς των δύο χωρών και προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα σταθερά εργάζεται.

Ερωτηθείς αν έχει ωριμάσει η προσφυγή στη Χάγη

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι δεν έχει ωριμάσει. Πρώτα πρέπει να το δεχτεί η Τουρκία, δεύτερον πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό και όπως σωστά σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούμε να πάμε εκβιαζόμενοι, υπάρχουν μια σειρά από θέματα που πρέπει να διευθετηθούν από πριν.

Αναφερόμενος στις τιμές του πετρελαίου μετά από τη δολοφονία Σουλειμανί

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μη σπεύδουμε για τις τιμές του πετρελαίου, τα παρακολουθούμε όλα με προσοχή και με ψυχραιμία θα δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα ασφαλείας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι γίνεται μια συνολικότερη ανάφλεξη.  Παρακολουθούμε τις τιμές της αγοράς, εδώ και χρόνια, σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, έχουμε  μια καθαρή εικόνα και όποτε χρειαστεί μπορούμε να παρέμβουμε και στους παράγοντες της αγοράς για όλες τις αναγκαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.  Ως προς αυτό το ζήτημα να είμαστε ψύχραιμοι και να παρακολουθούμε το θέμα έχοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική δημοκρατία έχει τους μηχανισμούς έτσι ώστε να αποφεύγει τα χειρότερα.

Για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ξέροντας τον Κ. Μητσοτάκη ξέρω ότι είναι άνθρωπος των συναινέσεων, της μετριοπάθειας και της κοινής λογικής και επομένως έτσι θα κινηθεί.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman