Όπως τόνισε η κα Συρεγγέλα, «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα χρόνια, έχει κάνει πολύ πιο τολμηρά και πιο γρήγορα βήματα από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις για την ισότητα των φύλων. Ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών μεταφέραμε τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) στο Υπουργείο Εργασίας παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Γιατί η επίτευξη της ισότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εργασία. Δεν μείναμε όμως εκεί. Το 2021 δημιουργήσαμε χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο Υφυπουργού με αρμοδιότητα την ισότητα, τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Και από τότε προχωρήσαμε με έναν συμπαγή σχεδιασμό και με πολλά έργα σε οριζόντιο επίπεδο».
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, υπογραμμίζοντας ότι οι δράσεις του βασίζονται στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και στην ενσωμάτωση της διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές. Το ΕΣΔΙΦ για πρώτη φορά περιλαμβάνει δράσεις όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ η υλοποίησή του παρακολουθείται συστηματικά.
Στη συνέχεια η κα Συρεγγέλα παρουσίασε τα μέτρα και τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των γυναικών, την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και την επίτευξη πραγματικής ισότητας. Η υφυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες, στο Σήμα Ισότητας που δόθηκε για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για την τήρηση της αρχής της ισότητας των φύλων, καθώς και στη νομοθεσία για τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.
Παράλληλα, όπως είπε η υφυπουργός, «για να διασφαλίσουμε ότι γυναίκες και άντρες θα έχουν ίσες εργασιακές ευκαιρίες αλλά και ισότητα στην ανατροφή των παιδιών τους -κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε θεωρώντας ότι η μητέρα έχει τον κύριο ρόλο- δημιουργήσαμε προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» και οι χώροι φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις. Εντάξαμε στον Ν.4808/2021 την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας και κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στην εργασία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, οι καταγγελίες μετά την κύρωση της Σύμβασης έφτασαν τις 248 και επρόκειτο κατά πλειονότητα για γυναίκες. «Θεσπίσαμε λοιπόν, ένα αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο δίκτυ προστασίας για όλους τους απασχολούμενους, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι και κυρίως οι γυναίκες, να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον» υπογράμμισε η κα Συρεγγέλα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, όπως η δωρεάν νομική στήριξη στις κακοποιημένες γυναίκες, το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου, η Μελέτη Θυτών και το Panic Button.
«Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενναία βήματα που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει. Αποτελούν γερά θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται μέρα με τη μέρα μια νέα νοοτροπία αλληλοσεβασμού και ισότητας. Γιατί είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μια ισότιμη και συμπεριληπτική ελληνική κοινωνία» κατέληξε στην ομιλία της η κα Συρεγγέλα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr