• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σε δύο μήνες η τελική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

20:21 - 26 Ιαν 2010 | Ατομικά Συμφέροντα
Σε δύο μήνες θα κατατεθεί η συνολική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους που είχαν θέσει κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, κρίνοντας την προηγούμενη ρύθμιση ως αντισυνταγματική και αντιπεριβαλλοντική, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Την εξάμηνη αναστολή της ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης για τους ημιυπαίθριους χώρους υπερψηφίζει μόνο η κυβερνητική πλευρά, ενώ για διαφορετικούς λόγους καταψηφίζουν την αναστολή τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ την καταψηφίζουν γιατί διαφωνούν με τη μη εφαρμογή του μέτρου, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν αρκεί η αναστολή, αλλά θα έπρεπε να καταργηθεί πλήρως η ρύθμιση.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία ακύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της προηγούμενης κυβέρνησης Βασίλης Γιουματζίδης, μίλησε για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, κάνοντας μάλιστα λόγο για παραπλάνηση των πολιτών από τη ρύθμιση Σουφλιά, αφού επρόκειτο, όπως ανέφερε, απλώς για τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που στεγάστηκαν ή άλλαξαν χρήση και ως εκ τούτου δεν εξαιρούντο από την κατεδάφιση ως αυθαίρετες κατασκευές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέραν των πολεοδομικών παραβάσεων που επήρχοντο, ευνοείτο με τον τρόπο αυτό νέα γενιά κλειστών ημιυπαίθριων, ενώ δημιουργούνταν ηθικό θέμα με το μήνυμα που περνούσε η τότε κυβέρνηση ότι «όποιος περιφρονεί το νόμο τελικά τη γλυτώνει».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Ελευθέριος Αυγενάκης τόνισε ότι τα προβλήματα με τους ημιυπαίθριους, οι οποίοι καλύπτονται και αλλάζουν χρήση, προέκυψαν από το 1985 που νομοθετήθηκαν και σήμερα ανέρχονται στο 1,5-2 εκατ.

Θα γινόταν μία τακτοποίηση, αλλά από την άλλη το κράτος θα έβαζε στα ταμεία του περίπου 4 δισ., ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και συμπλήρωσε ότι με την αναστολή «πάγωσε» η αγορά, ενώ εκφράζει δυσπιστία ο πολίτης έναντι του κράτους και των θεσμών, που αλλάζουν με μία κυβερνητική αλλαγή.

Εκ μέρους του ΚΚΕ η κ. Βέρα Νικολαΐδου σημείωσε ότι το κόμμα της είχε καταψηφίσει τη διάταξη της ΝΔ γιατί κινούνταν στη λογική της φοροεπιδρομής, με εμπαιγμό των ιδιοκτητών που σε πολλές περιπτώσεις έπεσαν θύματα των εργολάβων λόγω των παράθυρων των νόμων του ’83 και του ’85.

Αν δεν συμφωνούσε η νέα κυβέρνηση, θα καταργούσε αντί να αναστείλει τη διάταξη της προηγουμένης. Απλά σπεκουλάρει στην αναστολή και θα την επαναφέρει στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, επεσήμανε η αγορήτρια του ΚΚΕ.

Με τη σειρά του ο αγορητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκλωβίζεται για μια ακόμη φορά σε στείρες προεκλογικές δεσμεύσεις: «Όπως έγινε με την απόσυρση των ΙΧ έγινε και με τους ημιυπαίθριους, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να είχε βάλει 1,5 δισ. στα ταμεία του κράτους».

Βραχυπρόθεσμη εισπρακτική λογική, απέδωσε στη ρύθμιση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και την κατεψήφισε, όπως ανέφερε η αγορήτρια του κόμματος Ευαγγελία Αμανατίδου- Πασχαλίδου.

Διαφώνησε δε με την αναστολή, αντί της κατάργησης της ρύθμισης, και υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης του ελεγκτικού ρόλου των πολεοδομιών.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι επέλεξε την αναστολή γιατί ήδη είχαν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα με την καταστρατήγηση του ΓΟΚ, με μία αποσπασματική και όχι βιώσιμη λύση.

Ήταν, ανέφερε η υπουργός, μια καθαρά εισπρακτική κίνηση που δεν αναβάθμιζε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Δεν μπορεί, υπογράμμισε, το κράτος να εισπράττει από τα αυθαίρετα και να διευκολύνει την τέλεση παρανομιών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπήρξαν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που χαρακτήριζαν ως αυθαίρετα τους καλυμμένους ή με άλλη χρήση ημιυπαίθριους χώρους.

Δεν έδωσε, ωστόσο, το περίγραμμα των προτάσεων που θα φέρει, σημειώνοντας μόνο ότι θα εκκινήσει από μηδενική βάση και θα λάβει υπόψη τις κοινωνικές παραμέτρους με στόχο την αποκατάσταση του δομημένου περιβάλλοντος. Πέραν δε αυτού θα επιχειρηθεί αναθεώρηση της όλης πολεοδομικής νομοθεσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 27 Ιαν 2010
Penna Reporter Mamamia CityWoman