• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Λύση στην υπερφορολόγηση αναζητά ο Πιτσιλής-Τι έγινε η λίστα Λαγκάρντ

16:21 - 21 Αυγ 2018 | Φορολογία
Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν χάσει πολλά στην κρίση και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να αποπληρώσουν παρελθόντα χρέη ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θεωρεί ότι πολλοί από αυτούς έχουν πλέον κατανοήσει ότι δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζουν για τους φόρους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Πιτσιλής δηλώνει ότι το ίδιο το κράτος έχει γίνει πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό όσων των φοροδιαφεύγουν και στην συλλογή των φόρων. «Φυσικά, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις, όπως η βελτίωση της υποδομής των εφοριών-για παράδειγμα σε επίπεδο υπολογιστών και δικτύων».

Η καχυποψία των πολιτών προς το κράτος

Αναφερόμενος στην απόσταση και την καχυποψία ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, ο Γιώργος Πιτσιλής απαντά ότι πρέπει πρώτα να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ένα λογικό, δίκαιο φορολογικό σύστημα και σε διαφάνεια ως προς τη χρήση των φόρων τους. Αλλά οι πολίτες πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι το κράτος δεν μπορεί να τους προσφέρει οτιδήποτε χωρίς φορολογικά έσοδα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των πολιτών που επιμένουν στα δικαιώματά τους και είναι επιλεκτικοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους, θεωρώντας ότι μπορούν να αποφασίζουν τι πληρώνουν και τι όχι».

Ο Γιώργος Πιτσιλής δηλώνει απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους και στους ίδιους τους Έλληνες ότι η συμπεριφορά των πολιτών μπορεί να αλλάξει. «Ακόμη και σε μένα πολλοί άνθρωποι λένε, "εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι Βαλκάνια". Πιστεύω ότι κάνουν λάθος».

Και τι απαντά στους ανθρώπους αυτούς; «Το μετρό της Αθήνας. Τους λέω: πηγαίνετε στο μετρό, Εκεί μπορείτε να δείτε ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν εάν θεσπισθούν κανόνες λογικοί, αιτιολογημένοι και ελεγχόμενοι. Το μετρό είναι ένα από τα καθαρότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μία πόλη που δεν θεωρείται ότι ανήκει στις τακτικότερες. Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η αλλαγή είναι εφικτή. Οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν αμφιλεγόμενη σχέση με το κράτος και μπορεί να φοροδιαφεύγουν, τηρούν τους κανόνες του μετρό και δεν πετάνε σκουπίδια. τελικά, η αλλαγή είναι εφικτή».

Αναγκαία μια λύση στην υπερφορολόγηση

Στην εκτεταμένη ερώτηση της Bild σχετικά με το τελείως παράλογο φορολογικό σύστημα που οδηγεί σε φορολογικές επιβαρύνσεις 60% έως 75% και αναγκάζει μικρές επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν για λόγους αυτοάμυνας, ο Γιώργος Πιτσιλής απαντά: «Πραγματικά, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν γρήγορα κατά την κρίση. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν παραδεχθεί την υπερφορολόγηση και υπάρχουν συζητήσεις γι΄αυτό. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτό το θέμα».

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ απαντά σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα θέσπισης ενός τελείως νέου φορολογικού συστήματος και βελτίωσης του μηχανισμού προσφυγών: «...ως υπηρεσία οφείλουμε να μάθουμε να είμαστε περισσότερο δίκαιοι και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Για τον λόγο αυτόν επιμείναμε στην αποτελεσματικότητα και την διαφάνεια στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν κατά βεβαιώσεων φόρου. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά ως προς αυτό- αλλά υπάρχει ακόμη φυσικά περιθώριο προόδου. Μετά το πρόγραμμα στήριξης, μπορούμε πλέον να πάρουμε μία ανάσα και να θεσπίσουμε ανθεκτικές και δικαιότερες φορολογικές διαδικασίες».

Η λίστα Λαγκάρντ

Αναφερόμενος στην λίστα Λαγκάρντ δηλώνει ότι τα στοιχεία που περιλάμβανε αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2005-2007 και παραδόθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι έδωσαν εντολές έρευνας στις εφορίες. Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί για το 46% της λίστας, καθώς περισσότερο δεν ήταν δυνατόν για νομικούς λόγους (παραγραφής), ενώ σε 776 περιπτώσεις δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία πλην απλών ονομάτων.

«Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι οι προσπάθειές μας κατά της φοροδιαφυγής δεν επικεντρώνονται απλώς σε μία λίστα ή δύο οικονομικά έτη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγαλύτερες και ανησυχούμε για σημερινά και μελλοντικά σχήματα φορολογικής απάτης. Για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και να εισαγάγουμε τις πρακτικές εκείνες που θα μας κάνουν περισσότερο αποτελεσματικούς».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman