• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Τα σημεία SOS στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

08:36 - 29 Σεπ 2020 | Φορολογία
Στον αστερισμό του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται 6,264 εκατομμύρια φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν 2,558 δισ. ευρώ για την ιδιωτική τους περιουσία.

Με δόσεις που ξεκινούν από τα 10 ευρώ και με μέσο όρο φόρου 408,3 ευρώ οι ιδιοκτήτες αποτελούν το στυλοβάτη του δημόσιου ταμείου. Βέβαια τον Οκτώβρη εάν επιλέξουν να καταβάλουν διπλή δόση ΕΝΦΙΑ κι εάν έχουν και καταβολή δόσης για εισόδημα ή άλλες υποχρεώσεις θα βρεθούν ενώπιον μια σημαντικής εκταμίευσης χρημάτων.

Πάντως η ΑΑΔΕ συνιστά στους φορολογούμενους πριν προχωρήσουν στην πληρωμή της πρώτης δόσης να δουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISNET. Εκεί αναγράφονται το συνολικό ποσό της οφειλής ΕΝΦΙΑ και οι έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου με την καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης για κάθε μία από αυτές ώστε να μη γίνουν λάθη.

Παράλληλα συνιστάται να γίνει με επιμέλεια έλεγχος του εκκαθαριστικού σημειώματος καθώς δεν αποκλείονται οι πιθανότητες λαθών στη δήλωση Ε9 που κατά την έκδοση των εκκαθαριστικών φουσκώνου τον τελικό λογαριασμό. Και βέβαια η ΑΑΔΕ καλεί σε περιπτώσεις σφαλμάτων να γίνει τροποποιητική δήλωση Ε9 στην Εφορία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να προσέξει τα εξής:

Αν έχουν δηλωθεί σωστά ημιτελή κενά κτίσματα και έχει υπολογιστεί η έκπτωση φόρου κατά 60%. Επισημαίνεται ότι στον πίνακα 1 του Ε9 δηλώνονται τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα και στη στήλη 32 στον κωδικό 8 ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό».

Αν έχει αναγραφεί για αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης, η ακριβής τοποθεσία όπου βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο δήμος ή ο νομός. Το μηχανογραφικό σύστημα κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ εφόσον δεν υπάρχει ακριβής προσδιορισμός της θέσης του αγροτεμάχιου λαμβάνει υπόψη τη μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο τον νομό.

Αν έχει δηλωθεί το είδος του κτίσματος σε αγροτεμάχια. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση κατοικίας που βρίσκεται εντός του αγροτεμάχιου ο αρχικός φόρος πενταπλασιάζεται, αλλά δεν ισχύει το ίδιο αν το κτίσμα είναι γεωργικό ή επαγγελματική στέγη ή αποθήκη.

Ο φόρος μεταβάλλεται δραστικά για εμπράγματα δικαιώματα ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο,

Λάθος που κοστίζει ακριβά είναι η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων, η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου.

Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης έχουν καταγραφεί λάθη που αφορούν την αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 29 Σεπ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman