• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Κι όμως, κάποιοι είναι αισιόδοξοι!

01:49 - 02 Ιαν 2009 | Συνεντεύξεις
Mπορεί και να μην δούμε το χειρότερο σενάριο για την οικονομία και το Χρηματιστήριο! Οι πρώτες αισιόδοξες απόψεις είναι γεγονός εν μέσω κατήφειας, απαξίωσης του χρηματιτηρικού θεσμού και της ελληνικής οικονομίας και σπέκουλας ως προς τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης που φέρει την ταμπέλα κρίση, στην χώρα μας. Κι επειδή το Χρηματιστήριο είναι μοχλός και μηχανή της ανάπτυξης, λόγω της εξωστρέφειας και της υπερκινητικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, το χειρότερο σενάριο θα πρέπει να αφορά εισηγμένες και εταιρείες που η κρίση τίς βρήκε πραγματικά υπερδανεισμένες και χρεωμένες. Για το λόγο αυτό, το να επέλθει κάθαρση και αναδιάταξη του τοπίου, υποστηρίζουν επώνυμα, παράγοντες της αγοράς, μάλλον θα βοηθήσει την οικονομία να αναπνεύσει παρά το αντίθετο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας είναι από αυτούς λοιπόν, που δεν βλέπουν ότι έρχεται η καταστροφή του κόσμου. Κι αν αυτή έρθει δεν θα αφορά στη χώρα μας. Και εξηγεί: «Το εγχείρημα της ρευστότητας των τραπεζών δείχνει να πετυχαίνει. Η οικονομία θα ανασάνει. Το αν η πιστωτική επέκταση δείχνει επιβράδυνση το Νοέμβριο, η οποία θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες», όπως εκτιμά, « γίνεται διότι οι τράπεζες δεν δανείζουν πια σε αυτούς που νομίζουν ότι δεν πρόκειται να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Στους αξιόπιστους δανειολήπτες και στις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους δεν θα αλλάξει τίποτα.Ακόμα και στο θέμα των spreads η υπερβολή έχει φτάσει σε ακρώτατο σημείο. Έστω και με υψηλούς τόκους, η αναχρηματοδότηση του χρέους γίνεται και το έλλειμμα μπορεί να διευρυνθεί.

Πλην όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατόν να βάλει σε επιτήρηση τις μισές χώρες που υπάγονται σε αυτή και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία». Κατά την άποψή του, «στα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών, έχουν ενσωματωθεί πολλά από τα άσχημα αποτελέσματα των εισηγμένων και της οικονομίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2009, αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο. Από το δεύτερο εξάμηνο, εξαιτίας των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, για την διάσωση τραπεζών και επιχειρήσεων, θα πρέπει λογικά να φανούν τα πρώτα δείγμτα ανάκαμψης». Ο ίδιος προτείνει τοποθετήσεις σε μετοχές με ορίζοντας τριτίας και πενταετίας, αλλά και απόκτηση εταιρικών ομολόγων.

Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο γνωστός χρηματιστής, κ. Δ. Παπαριστείδης, διευθύνων σύμβουλος της Praxis AXEΠEY. «Για το 2009», λέει, «περιμένω καλύτερες μέρες από το 2008. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικότερες και καλύτερες για τις μετοχές. Οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας μεγάλα επενδυτικά προγράμματα προκειμένου να ωθήσουν τηις αγορές και τις οικονομίες στο να πάρουν μπροστά. Να ζεστάνουν τη μηχανή». Για την Ελλάδα υποστηρίζει πως, «υπάρχει ένα πρόσθετο πρόβλημα. Κι αυτό είναι η πολιτική κατάσταση, που μοιάζει αβέβαιη και προκαλεί εντυπώσεις στην στάση των ξένων επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα». Κατά τα άλλα, θεωρεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί σε μετοχές στις οποίες πια έχουν διαμορφωθεί ελκυστικές αποτιμήσεις, έχουν cash flow και επενδυτικό πλάνο. Κατά την άποψή του, ο κατασκευαστικός κλάδος με τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, αποτελεί περίπτωση που μπορεί να τύχει της προσοχής των επενδυτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ κ. Αρ. Νινιός δεν δείχνει τόσο αισιόδοξος. Αφοπλιστικά τονίζει ότι, «είπα στους πελάτες μου να μην με παίρνουν τηλέφωνο τον Ιανουάριο», προφανώς μέχρι να φανεί πως εξελίσσεται η κατάσταση στις αγορές. «Το ίδιο δύσκολα αναμένεται να είναι και η κατάσταση στην οικονομία», θεωρεί.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αγορά να περάσει φέτος από τις 2.500 μονάδες, βασιζόμενη πιο πολύ στην ψυχολογία, η οποία έχει τρωθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο που με βάση τα p/e της νέας χρονιάς για τις τράπεζες, αυτά να διοαμορφώνονται σε επίπεδα κάτω του 10, που σημαίνει ότι οι μετοχές των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων είναι πια ευθέως ανταγωνιστικά και ελκυστικότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα στην Ευρώπη. Και διερωτάται: Κάποια στιγμή δεν θα έρθει η ώρα να αφυπνιστεί η αγορά. Ως προς την επενδυτική στρατηγική της νέας χρονιάς, σημειώνει ότι εξαρτάται από τον ορίζοντα που έχει ο καθένας. Όλα δείχνουν ότι πάει να δημιουργηθεί ένας βυθός στην αγορά, στον οποίο θα κινείται η επενδυτική κοινότητα για κάποιο διάστημα, το οποίο είναι άγνωστο. Κινούμενη στα επίπεδα αυτά με το χαμηλό της περίπου διακόσιες μονάδες κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα, υποστηρίζει ότι η αγορά βρίσκεται σε μία διαδικασία προεξόφλησης κάποιων ποιτικών δεδομένων. Ποια μπορεί να είναι αυτά; Ακυβερνησία, όπως τονίζει, ακόμα και η υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης.

Στ.Κ.Χαρίτος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman