• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας μετά τη φιέστα Ερντογάν

14:08 - 30 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η ελληνική πλευρά μία ημέρα μετά τους τουρκικούς εορτασμούς για την Άλωση της Πόλης και την ανάγνωση του κορανίου στο εσωτερικό της Αγίας Σοφιάς. «Η Ελλάδα να ξεφορτωθεί τα ιστορικά της κόμπλεξ», απαντά η Άγκυρα.

«Όταν χρησιμοποιούνται διάφορες εκφράσεις για την εξωτερική πολιτική, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσοντας  διμερείς και πολυμερείς επαφές».

«Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις χθεσινές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μία προκλητική εικόνα. «Έχει αποδοκιμαστεί και από τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι θέμα μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικά. Είναι ζήτημα προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμβολίζει πολύ-πολύ περισσότερα από μια προπαγανδιστική φιέστα», είπε.

Το χρονικό

Με αφορμή την επέτειο από την Άλωση της Πόλης (29 Μαΐου 1453), η τουρκική κυβέρνηση διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων έξω από την Αγία Σοφιά.

Μάλιστα, οι θρησκευτικές αρχές της γειτονικής χώρας προχώρησαν στην ανάγνωση του κορανίου από το εσωτερικό της Αγίας Σοφιάς, το οποίο αποτελεί μουσείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σε μία πρώτη επίσημη αντίδραση, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

Η απάντηση της Άγκυρας

Σε αυστηρό ύφος, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κάλεσε την Ελλάδα να «ξεφορτωθεί τα ιστορικά της κόμπλεξ».

«H Ελλάδα κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα» τόνισε το τουρκικό ΥΠΕΞ και πρόσθεσε «Σε μια εποχή, κατά την οποία στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους Μιναρέδες και καθίσταται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι η Τουρκία δεν ενήργησε ενάντια στη Σύμβαση της Ουνέσκο για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. «Η Αγία Σοφία παραμένει σημαντικής αξίας για την Τουρκία και όλη την ανθρωπότητα. Θα συνεχίσουμε να την προστατεύουμε» συμπλήρωσε το τουρκικό υπουργείο.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στις «προσπάθειες ελληνικών κύκλων να "αποσιωπήσουν" τους Μιναρέδες στη Δυτική Θράκη, με πρόσχημα την πανδημία της COVID-19».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:14 - 30 Μαϊ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman