• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Θεσσαλονίκη: Ανάπλαση της ΔΕΘ και αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων από Γερμανία

18:16 - 06 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης την ανάπλαση της ΔΕΘ καθώς και την αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας.

Ειδικότερα, για την ανάπλαση της ΔΕΘ επικυρώθηκε η γνωμοδότηση των αρμόδιων δημοτικών τεχνικών υπηρεσιών επί ενστάσεων αναφορικά με το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, που αποτελεί τον υποκείμενο σχεδιασμό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο εκθεσιακό κέντρο της πόλης.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο πρόκειται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για το θέμα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενώ ακολούθως θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την έναρξη του έργου ανάπλασης που θα δώσει σε χρήση επιπλέον 70 στρέμματα κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου και 2100 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Από τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ζητήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες, όπως ανέφερε σε παρέμβασή του ο πρόεδρός της, Τάσος Τζήκας. «Είχαμε βάλει στόχο να κηρύξουμε τον διεθνή αρχιτεκτονικό τον Απρίλιο. Επειδή καθυστερήσαμε λόγω κορονοϊού προσπαθούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», είπε ο κ. Τζήκας ενημερώνοντας το Σώμα για τις βελτιώσεις στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και το πράσινο.

Αγορά των 50 λεωφορείων από Γερμανία

Τα 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λειψία της Γερμανίας, τα οποία θα αποκτήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης έναντι 11.000 ευρώ, επιπλέον ΦΠΑ 24% έκαστο, θα τα παραχωρήσει στον ΟΑΣΘ για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών.

Στη σύμβαση του χρησιδανείου μεταξύ δήμου και Οργανισμού περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- ο όρος ότι ο κόστος μεταφοράς και ταξινόμησης των λεωφορείων θα βαρύνει τον ΟΑΣΘ, που επίσης θα αναλάβει τις δαπάνες για τον τεχνικό έλεγχο και τις όποιες ενδεχόμενες προσθήκες απαιτηθούν. Η παραχώρηση των οχημάτων θα διαρκέσει 32 μήνες.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, μίλησε για εξαιρετικά κρίσιμη και απαραίτητη βοήθεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης προς τον Οργανισμό αναφορικά με τις αστικές συγκοινωνίες που «καλύπτει περίπου το 12% του απαιτούμενου στόλου για το πολεοδομικό συγκρότημα».

Όπως είπε ο κ. Σκόδρας, τον Σεπτέμβριο αναμένονται επιπλέον 80-0 λεωφορεία να κυκλοφορούν στους δρόμους, εκ των οποίων τα είκοσι θα προέλθουν από την αγορά του δήμου και ο αριθμός του στόλου θα φτάσει τα 300-320.

Αποχή των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων

Νωρίτερα, σε κοινή ανακοίνωση, τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τους Κατερίνα Νοτοπούλου, Σπύρο Βούγια, Μιχάλη Τρεμόπουλο και Αντώνη Γαζάκη ζητούσαν από τη διοίκηση να γίνει ένα «ζωντανό και ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο» την πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι τέσσερις επικεφαλής διευκρίνισαν πως μετά την έλλειψη απαρτίας στη «διά περιφοράς» συνεδρίαση «αρνούνται να αποδεχθούν τη νέα πρόταση της διοίκησης για τηλεδιάσκεψη, που κάνει μεν αναγκαστικά ένα βήμα πίσω, αλλά συνεχίζει να διατηρεί τη συζήτηση σε ένα στενό πλαίσιο, χωρίς επαρκή συμμετοχή κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, με τους δημοτικούς συμβούλους σε απόσταση, χωρίς ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη, ερήμην ουσιαστικά της πόλης».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman