• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

S&P, Moody's, Fitch: Έχουμε φτάσει στον πάτο των υποβαθμίσεων, τώρα... the only way is up!

00:01 - 29 Μαϊ 2014 | Αναλύσεις
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πέσει με τα... μούτρα στις αναβαθμίσεις των χωρών της κρίσης της ευρωζώνης, αλλά με τα επίπεδα του χρέους να εξακολουθούν να αυξάνονται και με τις μεταρρυθμίσεις να παραμένουν αργές στην εφαρμογή τους, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αυτή η αισιοδοξία είναι υπερβολική. Οι οίκοι απαντούν "όχι".

Οι Moody's, Standard and Poor's και Fitch, οι "τρεις μεγάλοι" οίκοι αξιολόγησης, έσπειραν τον πανικό στις αγορές κατά την διάρκεια της κρίσης, προχωρώντας συνεχώς σε υποβαθμίσεις, και τώρα φαίνεται πως έχουν αλλάξει... γνώμη.

 

Οι αξιολογήσεις έχουν τη σημασία τους, επειδή οι επενδυτές τις χρησιμοποιούν συχνά ως σημείο αναφοράς για τις επενδύσεις τους. Η αξιολόγηση της Ελλάδας είχε "κοπεί" κατά 12 βαθμίδες, από το Α σε default, σε λιγότερο από τρία χρόνια και η Ιρλανδία είχε την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ μόλις ένα χρόνο πριν την διάσωση της Τρόικας.

aksiologis280514

Ωστόσο, μετά το αξιοσημείωτο ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η εικόνα φαίνεται να έχει αλλάξει

 

Η Moody's έχει αναβαθμίσει την Ιρλανδία δύο φορές φέτος κατά συνολικά 3 βαθμίδες, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν αναβαθμιστεί επίσης ή έχουν δει τις προοπτικές τους να αυξάνονται από τους "τρεις μεγάλους", ενώ η Fitch αναβάθμισε πρόσφατα τις προοπτικές της Ιταλίας, και την Παρασκευή αναβάθμισε την Ελλάδα.

 

Όμως, παρά την ευφορία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τα θεμελιώδη μεγέθη των χωρών δεν είναι και τόσο καλά. Η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι το ελληνικό χρέος αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται έως το 177,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, της Ιταλίας στο 135,2%, της Κύπρου στο 122,2% και της Ισπανίας στο 100,2%.

aksiologi280514

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που πλήττονται από κρίση, μόνο η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προβλέπεται να δουν πτώσεις του χρέους τους, αλλά και για τις δύο θα κυμανθεί πάνω του 120%.

 

Το ξαφνικό κύμα αισιοδοξίας αναθέρμανε τη συζήτηση γύρω από τις αξιολογήσεις, και το εάν αντί να αποτελούν μια άγκυρα για τις ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές, τελικά οδηγούνται από αυτές, λόγω της εστίασης στο κόστος δανεισμού της κυβέρνησης. Η Moody's και η Fitch λένε ότι οι εκτιμήσεις τους βασίζονται καθαρά σε τι επίπεδα προσδοκούν το κόστος του χρέους να φτάσει στο μέλλον.

 

Ο Ed Parker, αναλυτής της Fitch, τονίζει πως η πορεία του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης θα τροφοδοτήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της εκάστοτε χώρας.

 

Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, με την εξαίρεση των μικρότερων όπως η DBRS, προχώρησαν σε πάνω από 50 υποβαθμίσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αλλά τώρα κανένας από αυτούς δεν αισθάνονται ότι υπερ-αντιδρούν.

aksiolog280514

Τελευταία τροποποίηση στις 22:44 - 28 Μαϊ 2014
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman