• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ένας απίστευτος κόσμος!

08:24 - 29 Οκτ 2012
Τα τελευταία χρόνια, η στρέβλωση της αλήθειας (ή το ψέμα), είναι μια προσφιλής πρακτική – αν και φαίνεται ότι αποτελούσε ανέκαθεν συνήθη πρακτική για κάποιους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διεθνώς δυστυχώς και στελέχη επιχειρήσεων αλλά και κυβερνήσεων. Στη χώρα μας τελευταία επιχειρείται μια άδικη γενίκευση, με αποτέλεσμα να χρεώνεται η πρακτική αυτή στο σύνολο του επιχειρηματικού -και όχι μόνο- κόσμου, αλλά και των κυβερνήσεων και των πολιτικών συνολικά. Και ως είθισται σε αυτή τη χώρα, η ρετσινιά, στα μάτια της κοινής γνώμης, κολλά σε όλους ασχέτως αν όχι μόνο δεν ακολουθούν την πρακτική αυτή, αλλά βρίσκονται και εκ διαμέτρου αντίθετοι. Πρόκειται για κάτι πραγματικά άδικο και απλουστευτικό, όπως εξάλλου είναι όλες οι γενικεύσεις! Προφανώς δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις ίδιες, ούτε βεβαίως όλοι οι πολιτικοί.

Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχουν το βασικό τους στόχο – δηλαδή το κέρδος – με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για να επιτύχουν το δικό τους στόχο. Οι επιχειρήσεις γενικώς ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους αριθμούς, οι οποίοι μεταφράζονται σε κέρδη για τους μετόχους τους. Πολλώ δε μάλλον, εκείνες που συνηθίζουν να στρεβλώνουν την αλήθεια, κάτι που επιτυγχάνουν με ανήθικα μέσα – δηλαδή παρουσιάζοντας χαλκευμένα νούμερα, φουσκωμένα προβλεπόμενα έσοδα κλπ. για να παρασύρουν τους ανυποψίαστους επενδυτές. Βεβαίως, υπάρχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του ρόλου τους ως υπεύθυνων «πολιτών» και δρουν αναλόγως.

Από την άλλη πλευρά, οι πρακτικές των κυβερνήσεων έχουν σαν βασικό τους στόχο (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε) την ευμάρεια των ανθρώπων που συνθέτουν τα διάφορα κοινωνικά στρώματα. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να φροντίζουν να δίνουν κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να συμμετέχουν στην ευνομία, την ομαλότητα της δημοκρατίας, τη διατήρηση των θεσμών, την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και τέλος στην πρόοδο, την προσωπική τους αλλά και του κράτους ως συνόλου. Να φροντίζουν για μια κοινωνία με ατομική και συλλογική ευημερία. Αλλά οι άνθρωποι σε καμία περίπτωση δεν είναι απλώς αριθμοί, ούτε έχει το δικαίωμα κανείς να τους αντιλαμβάνεται σαν τέτοιους. Τώρα, αν υπάρχουν κάποιοι –ακόμα και αν πρόκειται για την πλειοψηφία– που βάζουν πάνω από τους ανθρώπους την πολιτική τους επιβίωση, αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το σύνολο των ασχολουμένων με την πολιτική.

Αν συζητήσετε το θέμα με επιχειρηματίες, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα σας πουν πως είναι εναντίον της στρέβλωσης της αλήθειας. Στη θεωρία όμως, διότι στην πραγματικότητα κάποιοι από αυτούς συνηθίζουν να τη χρησιμοποιούν. Και επειδή μπορεί η λέξη «ψέμα» να ακούγεται βαριά και να μην τους αρέσει, προτιμούν να χρησιμοποιούν άλλους όρους, στους οποίους δυστυχώς περιλαμβάνουν και το marketing, αγνοώντας προφανώς την ουσία του και μη έχοντας καμία σχέση με αυτό. Αλλά είναι σαφές, ότι κάποιοι αισθάνονται πως πρέπει να εξωραΐσουν ή να στρεβλώσουν την αλήθεια με στόχο να εξισορροπήσουν ή να διευρύνουν το πεδίο δράσης τους.

Το θέμα είναι κατά πόσο οι κοινωνίες ανέχονται τη διαστρέβλωση της αλήθειας από όσους την ασκούν, από όποιον χώρο και αν προέρχονται και ακόμα, αν η αλήθεια αποτελεί ενσυνείδητα «πολυτέλεια» για τις κοινωνίες αυτές.

Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις περί αυτού και ο ίδιος δεν διεκδικώ δάφνες ειδικού για να προσπαθήσω να τις προσεγγίσω. Γνωρίζω πάντως ότι κατά καιρούς κάποιοι ψεύδονται. Τώρα αν αυτό αποκαλείται από τους ίδιους marketing, ή πολιτικό marketing, ή διαπραγμάτευση και πώληση ενός οράματος, δεν το γνωρίζω. Είμαι βέβαιος όμως πως ο κάθε πολίτης, αν ενδιαφερόταν να φέρει αυτόν τον «τίτλο» θα επιθυμούσε και θα άξιζε αυτήν την «πολυτέλεια», ώστε ο κόσμος μας να γίνει λιγότερο …απίστευτος!

Τελευταία τροποποίηση στις 10:47 - 29 Οκτ 2012

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ Π. ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ

Όλα τα άρθρα του Π. Τσαγκαράκη
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman