• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

«Πληροφοριακός Πόλεμος» Ε.Ε. – ΗΠΑ: Αναστολή της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για τα τραπεζικά δεδομένα ζητεί το ΕΚ

09:04 - 24 Οκτ 2013 | Ειδήσεις
Η ΕΕ πρέπει να αναστείλει τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP) ως απάντηση στις κατηγορίες ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας υπέκλεπτε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ που διαχειρίζεται η βελγική εταιρεία SWIFT.

Αυτή είναι η έκκληση που έκαναν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη, εγκρίνοντας σχετικό ψήφισμα μη νομοθετικού περιεχομένου. Το εν λόγω ψήφισμα κατέθεσαν μέλη των ομάδων των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Υιοθετήθηκε με 280 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, παρά το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν διαθέτει επίσημες εξουσίες για να δρομολογεί την αναστολή ή τον τερματισμό μιας διεθνούς συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει δράση σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο αποσύρει την υποστήριξή του από μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Οι ευρωβουλευτές προσθέτουν ότι θα λάβουν υπόψη την απάντηση της Επιτροπής σχετικά με το παρόν αίτημά τους, όταν θα εξετάζουν το αν θα δώσουν ή όχι την έγκρισή τους σε μελλοντικές διεθνείς συμφωνίες.

Έρευνα της Europol

Οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι ούτε ένα κράτος μέλος δεν έχει διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για πρόσβαση χωρίς εξουσιοδότηση της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας σε χρηματοπιστωτικά δεδομένα που αφορούν πληρωμές. Παροτρύνουν δε το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να εξουσιοδοτήσουν το Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο της Europol να προβεί σε σχετική έρευνα.

Τα μέλη του ΕΚ ζητούν συγκεκριμένα να διεξαχθεί μια ''πλήρης επιτόπια τεχνική έρευνα'' σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι αρχές των ΗΠΑ είχαν πρόσβαση χωρίς άδεια ή άνοιξαν πιθανές "κερκόπορτες" προς τους διακομιστές SWIFT.

eu ustrade612

Η ειδική εξέταση την οποία πραγματοποιεί η κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη μαζική παρακολούθηση πολιτών της ΕΕ θα πρέπει επίσης να επεκταθεί στη διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών, συμπληρώνουν οι ευρωβουλευτές.

Χρειάζονται καλύτερα πρότυπα προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι κάθε συμφωνία για την ανταλλαγή δεδομένων με τις ΗΠΑ πρέπει να βασίζεται σε ένα συνεπές πλαίσιο που θα παρέχει δεσμευτικά από νομική άποψη πρότυπα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων περί περιορισμού του σκοπού, ελαχιστοποίησης των δεδομένων, πληροφοριών, πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής και μέσων προσφυγής.

euro parliament606

Ιστορικό

Η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP), που αφορά την επεξεργασία και τη διαβίβαση δεδομένων χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ, τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2010.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) υπέκλεπτε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ, που διαχειρίζεται η βελγική εταιρεία SWIFT.

Η πρόσβαση των αμερικανικών αρχών σ' αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά περιορισμένη βάσει της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ. Αν αποδειχθούν αληθείς οι καταγγελίες, οι δραστηριότητες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταφανή παραβίαση της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman