• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Τόμας Όπερμαν: Η ελληνική κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία

19:41 - 24 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Η ελληνική κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και προειδοποίησε ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή ιδέα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στη συνέντευξή του, ο Όπερμαν εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η εμπιστοσύνη «δημιουργήθηκε χθες ανάμεσα στην καγκελάριο και τον κ. Τσίπρα. Ακόμη κι αν υπάρχει μεγάλο πολιτικό χάσμα, χρειάζεται τουλάχιστον μια κοινή αντίληψη για τα προβλήματα και αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να μπορούν να βασιστούν η μία στην άλλη».

 

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη

 

Ο Τόμας Όπερμαν κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων στο εσωτερικό της Ελλάδας, τονίζοντας ότι τώρα θα «πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα» και να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά μια λίστα μεταρρυθμίσεων.

 

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επεσήμανε παράλληλα ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να τύχει υποστήριξης. Όπως διευκρίνισε, «αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν συνδέεται με το πελατειακό, εν μέρει διεφθαρμένο σύστημα και την σκιώδη οικονομία στην Ελλάδα, αλλά εξελέγη προκειμένου να αντιμετωπίσει όλα αυτά – όπως εξήγγειλε η ίδια. (…) Νομίζω ότι αυτή είναι μία πρώτη προσέγγιση, την οποία δεν έχουμε ακούσει κατ' αυτόν τον τρόπο από άλλες κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Αυτή η κυβέρνηση αξίζει σε αυτό το σημείο μία αληθινή ευκαιρία».

 

Ο Τόμας Όπερμαν υπογράμμισε ότι η διαμάχη για το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι ελληνογερμανική υπόθεση, αλλά κάτι που αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη στο σύνολό της. «Πρέπει να αναζητήσουμε τα προβλήματα εντός της Ευρωζώνης. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα συνιστούσε πολιτική καταστροφή, όχι μόνο για την ευρωζώνη αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιδέα, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη τις πολλές διεθνείς εστίες κρίσης γύρω μας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη», τόνισε.

 

Το ζήτημα των επανορθώσεων «έκλεισε» μεν, αλλά…

 

Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός συμπαρατάχθηκε με την επίσημη γερμανική θέση, λέγοντας ότι «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά». Ωστόσο, τόνισε ότι η γερμανική πλευρά θα πρέπει να προωθήσει περαιτέρω την ελληνογερμανική συμφιλίωση με εργαλεία όπως το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

 

«Πιστεύω ότι οι θηριωδίες των εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα μπαίνουν ακόμη ανάμεσα σε Γερμανούς και Έλληνες και ως εκ τούτου είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», σημείωσε ο κ. Όπερμαν.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman