• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ: 3 αξιολογήσεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη ενίσχυσής του

15:50 - 29 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Την ανάγκη ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ επιβεβαιώνουν τρεις αξιολογήσεις, ενισχύοντας τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε ενίσχυση και επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, έπειτα από πρόταση του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ενίσχυση του ΕΤΣΕ με στόχο την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων, ακολούθησαν τρεις αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης η οποία είχε ήδη προγραμματιστεί όταν θεσπίστηκε το ΕΤΣΕ. Τα πορίσματά τους συνοψίζονται στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής και θα ληφθούν υπόψη στη νομοθετική συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής. Στη σύνοδο κορυφής των 27 στη Μπρατισλάβα στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη διαπραγματευτική τους θέση όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής κατά τη διάσκεψη του Ecofin της 6ης Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξάρτητη αξιολόγηση.

 

Η Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της στις 14 Σεπτεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων -στρατηγικός εταίρος της Επιτροπής στο Επενδυτικό Σχέδιο- παρουσίασε την αξιολόγησή της στις 5 Οκτωβρίου. Τέλος, η παγκόσμια εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών EY δημοσίευσε μια εξωτερική, ανεξάρτητη αξιολόγηση στις 14 Νοεμβρίου. Και οι τρεις εκθέσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ΕΤΣΕ έχει ήδη αυξήσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και έχει κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ προσδιορίζουν τομείς στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί το Επενδυτικό Σχέδιο.

 

Ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε τα εξής: «Το Επενδυτικό Σχέδιο αποτελεί την εμβληματική πολιτική μας. Έχει ήδη δείξει ότι συμβάλλει στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Αφουγκραστήκαμε τους εμπλεκόμενους παράγοντες και διδαχθήκαμε από τις πρώτες εμπειρίες. Η ανατροφοδότηση που λάβαμε συνάδει με την πρότασή μας για περαιτέρω βελτίωση, επέκταση και ενίσχυση του Σχεδίου».

 

Ο Αντιπρόεδρος κ. Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τα εξής: «Το Επενδυτικό Σχέδιο φέρνει απτά αποτελέσματα και έχει ήδη ωφελήσει άτομα και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη. Τα έργα που έχει εγκρίνει η ΕΤΕπ στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ έχουν κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους154 δισεκατομμυρίων ευρώ στα 27 κράτη μέλη και υποστηρίζουν σχεδόν 380.000 ΜΜΕ. Καλούμε τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την πρότασή μας για το ΕΤΣΕ 2.0 χωρίς καθυστέρηση, ώστε να μας βοηθήσουν να υποστηρίξουμε την πραγματοποίηση βιώσιμων επενδύσεων για να επαναφέρουμε τους Ευρωπαίους πολίτες στην απασχόληση και να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ».

 

Τα πορίσματα των τριών αξιολογήσεων έχουν σε μεγάλο βαθμό συμπεριληφθεί στην πρόταση της Επιτροπής για διπλασιασμό της διάρκειας και των κονδυλίων του ΕΤΣΕ, παρατείνοντας, σε πρώτη φάση, τη διάρκειά του μέχρι το τέλος του 2020 και αυξάνοντας τον συνολικό επενδυτικό στόχο από 315 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουλάχιστον μισό τρισεκατομμύριο. Η πρόταση επικεντρώνεται ήδη περισσότερο στις εισφορές του ιδιωτικού τομέα και, επιπρόσθετα, στην παράλληλη ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των έργων.

 

Και οι τρεις αξιολογήσεις επισημαίνουν τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης νέων μορφών συνεργασίας μεταξύ του ΕΤΣΕ και άλλων πηγών χρηματοδότησης της ΕΕ. Υπογραμμίζουν, επίσης, την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση του ενδεχόμενου ανταγωνισμού μεταξύ ορισμένων από τα εν λόγω κονδύλια και του ΕΤΣΕ. Η πρόταση της Επιτροπής δίνει επίσης έμφαση στα δυνητικά οφέλη του συνδυασμού του ΕΤΣΕ με άλλα κονδύλια της ΕΕ, αλλά και στη συγχρηματοδότηση από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, καθώς τα μέσα αυτά αποτελούν σημαντικούς τρόπους βελτίωσης της γεωγραφικής εμβέλειας του ΕΤΣΕ, συμβάλλοντας, ιδίως, στην ενίσχυσή του σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και περιοχές διαμετακόμισης. Συνεπώς, η υποστήριξη των εν λόγω περιοχών διευρύνεται, μεταξύ άλλων, με τη σαφή αναφορά σε κάθε βιομηχανία η οποία, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα καλυπτόταν από τους γενικούς στόχους του ΕΤΣΕ. Για να δημιουργηθεί μια σταθερή παροχή έργων και επενδυτικών πλατφορμών και για να αυξηθεί ο συνδυασμός των διαφόρων κονδυλίων της ΕΕ, η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, βελτιώσεις για τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών.

 

Η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα επωφεληθούν από σαφέστερες κατευθυντήριες γραμμές για κανόνες δημόσιας λογιστικής, ιδίως στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η Eurostat και η ΕΤΕπ δημοσίευσαν τον Σεπτέμβριο έναν οδηγό για τη στατιστική αντιμετώπιση των ΣΔΙΤ.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman