• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ένας εμπορικός πόλεμος στα σκαριά

13:34 - 27 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Τα θεμέλια της μακρόχρονης φιλίας και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού τραντάζουν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, σημαντικότερα εκ των οποίων είναι η επιβολή φορολογίας 20% στα εισαγόμενα προϊόντα από το Μεξικό, οι δεσμεύσεις για ύψωση τείχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ και η ακύρωση της επίσκεψης του Μεξικανού πρόεδρο Πένα Νιέτο στην Ουάσινγκτον.

Μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ να ξαναγράψει το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (Nafta) και να χρεώσει το ίδιο το Μεξικό με το κόστος της ανέγερσης του τείχους που θα χωρίζει τις δύο χώρες, η απόφαση του Νιέτο να μη μεταβεί στην Ουάσινγκτον δημιούργησε μεγαλύτερες εντάσεις. Στη συνέχεια, η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ ανταπέδωσε στην ακύρωση της επίσκεψης Νιέτο, ρίχνοντας την ιδέα της επιβολής 20% φόρου σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό.

Ο Μάικλ Σίφτερ, πρόεδρος του Ενδο-αμερικανικού Διαλόγου στην Ουάσινγκτον τόνισε πως «αυτή είναι μια πολύ κακή μέρα για τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού – η χειρότερη μέρα που μπορώ να θυμηθώ. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο». Στο μεταξύ υποχώρηση σημείωσε το μεξικανικό πέσο ενώ κέρδη κατέγραψε η αμερικανική χρηματαγορά.

Οι διεθνείς αναλυτές σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν πως οι οικονομίες των δύο χωρών είναι τόσο στενά συνδεδεμένες που είναι αδύνατο –αν τις χωρίσεις- να αποφευχθεί η πολιτική και οικονομική αναταραχή.

Τεράστιες θα είναι και οι συνέπειες για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς κολοσσοί όπως η Ford, η General Motors και η Fiat Chrysler έχουν εργοστάσια συναρμολόγησης στο Μεξικό.

Πολλές ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Honda, η Volkswagen και η Mazda έχουν επίσης εργοστάσια στο Μεξικό και εξάγουν από εκεί αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Αλλες αμερικανικές εταιρείες που επωφελούνται από τη συμφωνία Nafta είναι η Whirlpool και η General Electric.

Η επιβολή δασμού που απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου, θα συνιστούσε ξεκάθαρη παραβίαση της Nafta, που επιτρέπει την ελέυθερη από δασμούς διακίνηση αγαθών μεταξύ Μεξικού, ΗΠΑ και Καναδά. Την ίδια ώρα, η επιβολή ενός νέου φόρου και τελικά το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου που μπορεί να εκδηλωθεί, θα ήταν αντιδημοφιλής κίνηση και για μέλη από το κόμμα του ίδιου του Τραμπ, καθώς το Μεξικό είναι μεταξύ των κορυφαίων εισαγωγέων αγροτικών προϊόντων, αλλά και ανταλλακτικών αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ.

Σπουδαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι σημειώνουν πως αν τελικά ο Τραμπ αποφασίσει να αποσυρθεί από τις Αρχές του Συμφώνου Nafta που είναι σε ισχύ εδώ και 23 χρόνια, ολόκληρη η Αμερική θα υποφέρει από μια απίστευτη οικονομική ύφεση και κατατείνουν στο ότι ΗΠΑ και Μεξικό είναι δυο βαθιά αλληλένδετες χώρες. Αν συνεργαστούν και οι δυο θα περνούν καλύτερα, αν όχι και οι δυο πλευρές θα υποφέρουν.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman