• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Αναστασιάδης: Ο Ακιντζί αποχώρησε χωρίς λόγο και αιτία

16:40 - 16 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Απογοητευμένος από τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως "αποχώρησε από τη συνάντηση, χωρίς λόγο και καμία αιτία".

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί  «να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα, με εποικοδομητική διάθεση, για συνέχιση του διαλόγου», προκειμένου να πετύχουν οι προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων.

 

Αναλυτικά η δήλωση Αναστασιάδη:

 

"Λυπούμαι ειλικρινά για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης με τον ΤΚ ηγέτη κ. Ακιντζί.

 

Και λυπούμαι γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σε συνέχεια επουσιώδους διαφωνίας ανάμεσα στην δική μας πλευρά και τον ΟΗΕ, η Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από την συνάντηση άνευ λόγου και αιτίας. Παρά τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την Τουρκοκυπριακή πλευρά στην συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος.

 

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της συνάντησης που προηγήθηκε ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τα όσα δημοσίως ανέφερε σε σχέση με τις ανησυχίες της ΤΚ κοινότητας με αφορμή την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Σε απάντηση, αναφέρθηκα εκτενώς και επεξήγησα τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι εκφρασθείσες ανησυχίες της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. 


Ανέφερα, μεταξύ άλλων, την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου υπερτονίζοντας πως η ΤΚ πλευρά δεν δικαιολογείται να αμφισβητεί τις προθέσεις της ΕΚ κοινότητας, αφού στην ομόφωνη απόφαση γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι ούτε η ένωση, όπως δεν είναι και η διχοτόμηση.

 

Αντίθετα, επαναλαμβάνεται η προσήλωση σε μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα της ΓΣ ΟΗΕ και τις αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

 

Περαιτέρω, όπως είχα αναφέρει και σε προχτεσινή μου δήλωση, «δεν θα επιστρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της ΕΚ πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθετα, έκανα εκτενή αναφορά σε γεγονότα που παραγνωρίζουν τις ευαισθησίες της ΕΚ πλευράς και παρά ταύτα δεν επεζήτησα την διακοπή του διαλόγου, ούτε αξίωσα όπως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναλάβει τις ευθύνες και επανορθώσει συμπεριφορές πολιτικών δυνάμεων της κοινότητας του.

Υπερτόνισα την σημασία της προόδου που έχει επιτευχθεί και πως αυτό που έχει σημασία είναι η επικέντρωση μας στην συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις εναπομείνασες διαφορές. Υπογράμμισα ότι η πλευρά μας προσήλθε στη σημερινή συνάντηση καθ’ όλα έτοιμη και προετοιμασμένη για ουσιώδη διαπραγμάτευση, ως η συμφωνηθείσα ημερήσια διάταξη.

 

Μετά τα πιο πάνω, επεσήμανα πως δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, ούτε να της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

 

Τέτοιες προσεγγίσεις υποσκάπτουν την διαδικασία και δεν εκφράζουν ειλικρινή προσέγγιση που να συνάδει με όσα δημοσίως διακηρύττονται. Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος που άπτονται των ανησυχιών της Ελληνοκυπριακής κοινότητας .

 

Με την ευκαιρία θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω την διαφωνία μου με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την ΤΚ κοινότητα προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν.

Θέλω με έμφαση να τονίσω πως η πλευρά μας κι εγώ ο ίδιος προσωπικά παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στην συνέχιση του διαλόγου όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του ΓΓ ΟΗΕ στην Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017 και ως εκ τούτου καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα με εποικοδομητική διάθεση για συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να πετύχουμε στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων".

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman