• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Επιτέλους εβδομαδιαία κέρδη σε Wall και Ευρώπη!

00:06 - 02 Φεβ 2008 | Ειδήσεις
Με εβδομαδιαία κέρδη έκλεισαν για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου τόσο και η Wall, όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η ψυχολογία ωστόσο των επενδυτών παραμένει εύθραυστη, καθώς οι ανησυχίες για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, κάθε άλλο παρά κατευνάστηκαν ακόμη και με τη νέα γενναία μείωση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ.

Σε εβδομαδιαία βάση ο FTSE ενισχύθηκε κατά 2,72%, ο DAX κατά 2,22% και ο CAC 40 2,04%. Στη αμερικανική αγορά την εβδομάδα που πέρασε ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 4,39%, ο Nasdaq 3,74% και ο Standard & Poor's 500 4,86%.

Όσον αφορά τη σημερινή ημέρα, με κέρδη διαμορφώθηκαν στο κλείσιμό τους οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Wall Street, μετά την πρόταση της Microsoft για εξαγορά της Yahoo! έναντι 44,6 δισ. δολαρίων, ήτοι με premium 62%. Νωρίτερα οι δείκτες εμφάνιζαν μεγάλη νευρικότητα, καθώς τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,73%, στις 12.743,19 μονάδες ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.413,36 μονάδες, με κέρδη 0,98% και ο Standard & Poor's 500 σημείωσε άνοδο 1,22% κλείνοντας στις 1.395,41 μονάδες.

Η σημαντικότερη επιχειρηματική είδηση της ημέρας προήλθε από τον τεχνολογικό κλάδο, καθώς η Microsoft προέβη σε προσφορά εξαγοράς της Yahoo! και προτίθεται να καταβάλει το ποσό των 44,6 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές. Σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες έρθουν σε συμφωνία, το deal θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2008.

Οι δυο εταιρείες είχαν εξετάσει και στο παρελθόν το ενδεχόμενο συνεργασίας, και συγκεκριμένα βρέθηκαν σε διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2006 και τις αρχές του 2007. Η Yahoo τότε είχε απορρίψει την πρόταση της Microsoft.

Οι μετοχές της Yahoo εκτοξεύθηκαν σήμερα σε υψηλό 12 ετών μετά την προσφορά εξαγοράς καταγράφοντας άνοδο 47%. Υπενθυμίζεται ότι προχθές η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση κατά 23% στα καθαρά κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο, απογοητεύοντας τους επενδυτές με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις. Από την άλλη οι μετοχές της Microsoft καταγράφουν απώλειες 6,4%, καταγράφοντας τη μεγάλυτερη υποχώρηση από τον Απρίλιο του 2006.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν σήμερα και οι MBIA και Ambac, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κλάδο ασφάλισης ομολόγων, καθώς η  Moody's άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισής τους, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια σύντομα. Η Moody's αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για τον κλάδο μέσα στο Φεβρουάριο.

Η Moody's δήλωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει αμφότερες της εταιρείες , στερώντας τους την πολύτιμη αξιολόγηση ΑΑΑ. Σε περίπτωση που οι εταιρείες υποβαθμιστούν, ενδέχεται να προκύψουν ζημιές ύψους έως και 70 δις δολαρίων για τις τράπεζες παγκοσμίως, σύμφωνα με αναλυτές της Oppenheimer.

Απώλειες κατέγραψε ο πετρελαϊκός κλάδος, παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν στο δ΄ τρίμηνο τόσο η Chevron, όσο και η Exxon Mobil. Τα αρνητικά μάκρο όσον αφορά την αγορά εργασίας ενέτειναν τις ανησυχίες για μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης και οδήγησαν το αργό σε απώλειες 2,8%, στα 89,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Ενισχυμένα κατά 29% ήταν το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΠΑ, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2006, χάρις στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Πρόκειται για τα υψηλότερα κέρδη σε διάστημα τριών ετών.

Επίσης, αύξηση 14% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της Exxon Mobil για το δ τρίμηνο, αγγίζοντας τα 11,66 δις δολάρια, από τα 10,25 δις του προηγούμενου χρόνου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στο ποσό ''μαμούθ'' των 117 δις δολαρίων.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ήταν αντιφατικά και μάλλον δημιούργησαν σύγχυση, παρά βοήθησαν να αποσαφηνιστεί η εικόνα αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αφενός, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, στις 78,4 μονάδες, από τις 75,5 μονάδες του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε πέραν του προβλεπόμενου, στο 50,7% έναντι 48,4% που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman