• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στασινός (ΤΕΕ): O ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί ευκαιρίες και προκλήσεις

16:15 - 17 Φεβ 2020 | Επιχειρήσεις
Στην επένδυση σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες προσανατολίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, διοργανώνοντας εκδήλωση με θέμα τις «ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις» που δημιουργεί ο κλάδος.

Η εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την ψηφιακή κατασκευή και την μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, Αθήνα).

Ενόψει της εκδήλωσης για τον τεχνικό κόσμο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε «Η ζωή μας και η δουλειά μας μπορεί να γίνει καλύτερη με τη χρήση νέων εφαρμογών και νέων τεχνολογιών. Και ταυτόχρονα μπορούμε με τη χρήση νέων εργαλείων, κυρίως ψηφιακών, να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τόσο τεχνικές προκλήσεις που γνωρίζουμε όσο και προβλήματα στα οποία δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη χρήση των πόρων. Για αυτό στο ΤΕΕ επενδύουμε σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες και για αυτό κάνουμε μια ανοιχτή εκδήλωση για την ψηφιακή κατασκευή και την μοντελοποίηση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε κλάδου προσφέρει ευκαιρίες αλλά δημιουργεί και προκλήσεις. Αυτές θα συζητήσουμε και θα αναδείξουμε, ώστε οι Έλληνες μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, τόσο σε κατασκευαστικό όσο και μελετητικό επίπεδο, να βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο».

Στόχος της εκδήλωσης «Ψηφιακή Κατασκευή και μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling-BIM)» (Digital Construction and  BIM in Greece) είναι να παρουσιάσει το πλαίσιο της ΒΙΜ στην Ευρώπη, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη χρήση της και πως αυτή οδηγεί στην ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού τομέα. Οι ευρωπαϊκές πρακτικές και εμπειρίες, οι κυβερνητικές πολιτικές, τα τεχνικά πρότυπα είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην ημερίδα που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Μέρος της είναι αφιερωμένο στη χαρτογράφηση των αναγκών και των δυσκολιών στην εφαρμογή της ΒΙΜ στην Ελλάδα. Θα αναζητηθούν και θα αναλυθούν τρόποι να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην εφαρμογή της που θα οδηγήσουν στην απεικόνιση του ψηφιακού μέλλοντος του κατασκευαστικού τομέα στην Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες θα μεταφέρουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους και θα αναλύσουν τις καλές πρακτικές. Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜ Επιχειρήσεων (DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκπροσωπηθεί στην εκδήλωση. Η ημερίδα του ΤΕΕ διοργανώνεται στο πλαίσιο των «Εθνικών Δράσεων» της EU BIM Task Group.

Τι είναι το BIM

Η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling - BIM) είναι το εργαλείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού τομέα. Βασίζεται στη χρήση «έξυπνων» ψηφιακών μοντέλων, τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη κτιρίων και υποδομών γρηγορότερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θα έλεγε κανείς ότι ο σκοπός της όλης προσέγγισης του ΒΙΜ είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε περισσότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερα.

Η ψηφιοποίηση των κατασκευών με τη χρήση της ΒΙΜ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με έξυπνες και βιώσιμες υποδομές, καθώς η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη χρήση των πόρων, οι εξελίξεις στην τεχνολογία αποτελούν κάποιες από τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η μεθοδολογία ΒΙΜ αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον κύκλο ζωής των κτιρίων, από το σχεδιασμό έως την κατασκευή, που εκτείνεται μέχρι την ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων. Είναι μάλιστα η μόνη ψηφιακή τεχνολογία που αναφέρεται στην οδηγία περί Δημοσίων Συμβάσεων της ΕΕ και που είναι υποχρεωτική για δημόσια έργα σε κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο) είναι η ΒΙΜ. Αυτή η ψηφιακή προσομοίωση αξιοποιεί την τεχνολογία, βελτιωμένες διαδικασίες και ψηφιακές πληροφορίες για να πετύχει δραστική βελτίωση αφενός των αποτελεσμάτων για τους πελάτες και τα έργα και αφετέρου των λειτουργιών που αφορούν έργα υποδομών. To BIM αποτελεί στρατηγικό παράγοντα ενεργοποίησης για τη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τα κτίρια και τις υποδομές σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Έχει εφαρμογή σε έργα νέων κατασκευών, αλλά μπορεί επίσης να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αναπαλαίωση, την ανακαίνιση και τη συντήρηση του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του κλάδου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:37 - 17 Φεβ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman