• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Πολλά τα «μποφόρ» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ακτοπλοϊα

10:38 - 04 Μαρ 2015 | Ναυτιλία
Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ του αναπ. Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και του πρώην υπουργού Μιλτ. Βαρβιτσιώτη με αιχμή τα θέματα της ακτοπλοΐας και των πληρωμών των ναυτικών μετά την ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή για τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης σε πολλές περιοχές της χώρας, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Ο μέχρι πριν ένα μήνα Υπουργός Ναυτιλίας της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό της σημερινής κυβέρνησης να απαντήσει .... αντ' αυτού (!!) για τα τραγικά χάλια που άφησε στην ακτοπλοΐα και για την τραγωδία των απλήρωτων ναυτικών» αναφέρει σχόλιο της Ακτής Βασιλειάδη με αφορμή την ερώτηση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο, στο σχετικό κείμενο, για σημάδια κατάρρευσης που εμφανίζει σήμερα η ακτοπλοϊκή σύνδεση σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην ερώτησή του, σημειώνει ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση αποτελεί για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους νησιωτικών περιοχών ζωτικό συγκοινωνιακό αγαθό που διασφαλίζει τόσο την επικοινωνία τους με την υπόλοιπη χώρα, όσο και τη δυνατότητά τους να διακινούν προϊόντα και αγαθά.

«Για το λόγο αυτό», αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «τους τελευταίους 18 μήνες, δεδομένων και των σωρευμένων ζημιών που εμφάνιζε λόγω τηςμ οικονομικής κρίσης ο κλάδος της ακτοπλοΐας, εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού των ακτοπλοϊκών γραμμών του Αιγαίου, με γνώμονα όχι μόνο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης σύνδεσης μεταξύ των νησιών, αλλά και την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών».

«Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η κατάσταση στην ακτοπλοΐα εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, τονίζοντας ότι ολοένα και περισσότερα πλοία που εκτελούν δρομολογιακές γραμμές με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίες επιδοτούνται με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, βρίσκονται ακινητοποιημένα λόγω επίσχεσης εργασίας των πληρωμάτων τους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές νησιωτικές περιοχές να παραμένουν, ήδη, για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονωμένες και η επικοινωνία τους με την υπόλοιπη χώρα να
δυσχεραίνεται διαρκώς», καταλήγει συγκεκριμένα.


Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητά να πληροφορηθεί για τις ενέργειές του, προκειμένου να αποκατασταθεί η εξυπηρέτηση των δρομολογιακών γραμμών που σήμερα δεν εκτελούνται, για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να ρυθμίσει το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων στους απλήρωτους ναυτικούς, καθώς και για το εάν σκοπεύει να υλοποιήσει την εξαγγελία του για σύσταση κρατικού φορέα ακτοπλοΐας, «επαναφέροντας έτσι τις εποχές των κρατικών μονοπωλίων που κατέστησαν την ακτοπλοΐα για τους νησιώτες αγαθό πολυτελείας».

Στο μεταξύ συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με εκπροσώπους της Π.Ν.Ο., των ναυτεργατικών σωματείων και των ναυτικών ακτοπλοΐας που παραμένουν απλήρωτοι πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3/3 στο Υπουργείο μετά από χθεσινό αίτημα, εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων και ναυτικών ακτοπλοΐας που παραμένουν απλήρωτοι. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος και Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Υπουργείου.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο σχετικά αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά οι τραγικές επιπτώσεις στη ζωή των ναυτικών και των οικογενειών τους από το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι και διατυπώθηκε πιεστικά το αίτημα να αποπληρωθούν ακόμη και σήμερα.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman