• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

L'Echo: Τα δάνεια προς την Ελλάδα απέφεραν κέρδη στο βελγικό κράτος

14:08 - 25 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Στη σημερινή έκδοση πενταετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο αναφέρεται πρακτορειακής προέλευσης (AFP) δημοσίευμα που αναδημοσιεύεται στη γαλλόφωνη, βελγική εφημερίδα L' Echo. "Η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές" είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο σημειώνεται πως η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2014, με στόχο να δοκιμάσει την αγορά, ύστερα από δύο χρόνια φόβων σε σχέση με το χρέος και δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Τέλος, αναφέρεται ότι για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη της ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας δημοσιεύεται αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο τιτλοφορείται "Τα δάνεια προς την Ελλάδα απέφεραν κέρδη στο βελγικό κράτος". Ο αρθρογράφος παραπέμπει στα αποτελέσματα μελέτης του Βέλγου οικονομολόγου Ερίκ Ντορ, σύμφωνα με τα οποία από το 2010 το βελγικό κράτος έχει αποκομίσει 328,8 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι τα αντίστοιχα κέρδη από τα διμερή δάνεια μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος αναχρηματοδότησης του βελγικού χρέους. Η σχετική συζήτηση για το κατά πόσο κρίνεται σκόπιμο να δανείζει κανείς σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση, συνεχίζει το δημοσίευμα, άνοιξε στη Γερμανία, όταν τον περασμένο Ιούνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει κερδίσει από το 2009 1,3 δισ από τα δάνεια προς την Αθήνα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει την απουσία ζημίας για την Ελλάδα, από τη στιγμή που ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένη να καταβάλει τους τόκους αυτούς, ανεξαρτήτως της ταυτότητας του κατόχου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν στην Ελλάδα τούς εν λόγω τόκους, πράγμα που θα ήταν προφανώς χρήσιμο για τη χώρα.

 

Με το ίδιο θέμα καταπιάνεται και δημοσίευμα του RTBF, υπό τον τίτλο "Το Βέλγιο έχει ήδη κερδίσει γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ για τη βοήθειά του προς την Ελλάδα", το οποίο διερωτάται για το κατά πόσο είναι πραγματικά θεμιτό να πλουτίζει κανείς εις βάρος μιας υπερχρεωμένης χώρας, παραθέτοντας την άποψη του οικονομολόγου Μπερνάρ Μπαγιό, ο οποίος θέτει ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κάνει λόγο για αληθινό εκβιασμό, αναφερόμενος στη διακοπή της καταβολής των τόκων προς την Ελλάδα, όταν αυτή άρχισε να επαναδιαπραγματεύεται και αποφάσισε να διεξάγει δημοψήφισμα. Ο ίδιος, εξάλλου, υποστηρίζει ότι, πέραν της ηθικής και της αλληλεγγύης, υπάρχει και το θέμα της αποτελεσματικότητας, μια και όταν ένας άνθρωπος ή μία χώρα βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να βγάλουν το κεφάλι από το νερό, διαφορετικά θα βυθιστούν, γεγονός που, ακόμα και από μία αυστηρά κυνική σκοπιά, κρίνεται εντελώς ανόητο.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman