• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Εφικτή η περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης

11:29 - 09 Νοε 2019 | Οικονομία
Η Ελλάδα μειώνει την απόσταση που χρειάζεται για να επανέλθει στην κανονικότητα των χωρών της Ευρωζώνης, μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας και των προοπτικών της οικονομίας της από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P και DBRS. Σήμερα, η απόσταση της Ελλάδας από αυτή είναι τρεις βαθμίδες όσον αφορά τον S&P, τον DBRS και τον Fitch και τέσσερις βαθμίδες στην περίπτωση του Moody's.

Standard & Poor's

Στις 25 Οκτωβρίου, η S&P προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «BB-« από «Β+», δίνοντας με τον τρόπο αυτό ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πορεία που έχει χαράξει η χώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του προηγούμενου Ιουλίου. Η S&P έγινε ο πρώτος οίκος που αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές και προβλέπει ανάπτυξη κατά μέσο όρο 2,5% την περίοδο 2019-2022, που θα τροφοδοτηθεί κυρίως από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στη Λευκωσία, o επικεφαλής για τις αξιολογήσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης του Fitch, Michele Napolitano, δήλωσε ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα τους επόμενους 18 μήνες είναι δύσκολη αλλά εφικτή. Τόσο ο S&P όσο και ο DBRS έχουν προαναγγείλει ως πιθανή μία περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας, αξιολογώντας θετικά τις προοπτικές για το αξιόχρεό της.

Σε ανακοίνωσή του στις 25 Οκτωβρίου για την αναβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ- από Β+, ο S&P ανέφερε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση του επόμενους 12 μήνες, αν η κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της καθώς και αν υπάρξει σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.

DBRS

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο DBRS, που διατήρησε την 1η Νοεμβρίου το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ (χαμηλή), αλλά αναβάθμισε την προοπτική του σε θετική από σταθερή. Εκτός από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της κατάστασης των τραπεζών, ο καναδικός οίκος ανέφερε ως προϋποθέσεις για μία νέα αναβάθμιση την περαιτέρω ενίσχυση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές και τη συμμόρφωσή της με τους όρους της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Από την πλευρά της η DBRS σημειώνει ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού rating αν συνεχιστεί η ευθυγράμμιση με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η εφαρμογή δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη, αν συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές και οι βελτιώσεις στην κατάσταση των τραπεζών.

«Από την τελευταία αξιολόγηση, σημειώνεται πρόοδος από πολλές απόψεις, οδηγώντας σε θετικό outlook. Μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία έχει δημιουργηθεί με ισχυρή δέσμευση και δυναμική για την εισαγωγή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Eπιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία πρόωρης εξόφλησης του χρέους των 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το σχέδιο ‘’Ηρακλής’’ φαίνεται πως υποστηρίζει τις τράπεζες στον να απομακρύνουν τα ανοίγματα από τους ισολογισμούς τους ενώ τα capital controls ήρθησαν πλήρως την 1η Σεπτεμβρίου», σημειώνει η DBRS.

Fitch

Στη βαθμίδα «BB-» διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch στις 2 Αυγούστου, ενώ σταθερό κράτησε και το outlook, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι να αξιολογήσει τα πρώτα απτά αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου.

H Fitch σημειώνει πως η αξιολόγηση της Ελλάδας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. Το προφίλ του κρατικού χρέους είναι ευνοϊκό και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας υπερβαίνουν χώρες με αξιολόγηση ΒΒ, τονίζεται επίσης. Ο οίκος εκτιμά ότι ενώ αποτελούν μια θετική εξέλιξη οι άμεσες κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις πολιτικές της υπέρ της ανάπτυξης και την προτεραιότητα που θέτει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αναμένει να δει τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου πριν προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Fitch τονίζει αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία του χρέους, πως η Ελλάδα, υπό την υπόθεση μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,9% του ΑΕΠ ως το 2040, μέση πραγματική ανάπτυξη 1,4% το ίδιο χρονικά διάστημα και πληθωρισμό κοντά στο 2%, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορέσει να μειωθεί σταδιακά στο 125% του ΑΕΠ ως το 2030 και στο 111% του ΑΕΠ ως το 2040, από 181% του ΑΕΠ το 2018.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 09 Νοε 2019
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman